вгору

Які СГ є торговцями відповідно до постанови КМУ?

Торговець - суб’єкт господарювання (юридична особа або фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, незалежну професійну діяльність), який відповідно до договору з відповідним надавачем платіжних послуг (еквайром або іншим) приймає до обслуговування платіжні інструменти для здійснення оплати вартості товарів чи послуг, включаючи послуги з видачі коштів у готівковій формі. Це поняття визначено п. 89 ч. першої ст. 1 Закону України «Про платіжні послуги» від 30 червня 2021 року № 1591-IX (далі - Закону № 1591).

Відповідно до ч. ч. 28 та 29 ст. 38 Закону № 1591 торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), у т. ч. за допомогою електронних платіжних засобів та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв.

Кабмін, на виконання зазначених вимог Закону № 1591, постановою «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у т. ч. з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» від 29.07.2022 року № 894  установив умови та строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у т. ч. з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, 109.01.