вгору

Індексацію пропонують не враховувати у розмірі мінзарплати

Мінекономіки розмістило на своєму сайті проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці».

Проєктом врегульовується питання щодо складових заробітної плати, які не враховуються для визначення її мінімального розміру, зокрема щодо доплат за роботи працівникам, зайнятим на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров’я у відповідності до ст. 100 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), та сум індексації заробітної плати.

Нагадаємо нашим читачам, що зараз індексація враховується в мінзарплату.

Так, проєкт вносить зміни, зокрема, до ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці», якими передбачено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

  • суми, на які підвищується оплата праці відповідно до ст. 100 КЗпП, – незалежно від способу встановлення такого підвищення (доплата, надбавка, підвищення окладу тощо);
  • доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника,
  • суми підвищення оплати праці за роботу в нічний час, роз’їзний характер робіт;
  • оплата роботи в надурочний час;
  • оплата за залучення до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні;
  • премії до святкових і ювілейних дат;
  • сума індексації заробітної плати;
  • сума компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати.

Також врегульовується питання щодо визначення на рівні угод та колективних договорів переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці та умовах підвищеного ризику для життя та здоров’я, які передбачають оплату в підвищеному розмірі.

Зазначимо, що відповідні зміни пропонуються вже не вперше, однак досі вони не були прийняті. Докладніше – у матеріалі.

Більше новин і корисних матеріалів – у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.