вгору

Які символи рахунків повинні зазначати фермерські господарства при сплаті ЄСВ за себе?

Нагадаємо, що символ звітності (рахунку) відповідає коду класифікації доходів бюджету і кодується згідно із Довідником відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету, затвердженим наказом Держказначейства від 28.11.2019 р. № 336.

При перерахунку ЄСВ символ рахунку (цифри з дев’ятнадцятої по двадцять першу літерно-цифрового номеру рахунку) відповідає категорії платника ЄСВ.

Починаючи з 01.01.2018 членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками ЄСВ. Це визначено п. 5 прим. 1 частини І ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464)

А отже, такі платники зобов’язані сплачувати за себе ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абз.3 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464).

Ознайомитись з Інформацією стосовно символів рахунків для зарахування в органах ДПС можна на сайті ДПС.

У разі сплати ЄСВ страхувальниками за себе (крім осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування) використовується символ рахунку – «204».

Отже, для зарахування в контролюючих органах ЄСВ, сплаченого членами фермерського господарства за себе, використовується символ рахунку – «204».

Таке роз’яснення було надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 201.04.04.

Зазначимо, що відповідно до п.1 Додатка до Порядку відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій по виконанню бюджетів в системі Держказначейства, затвердженого наказом Держказначейства від 27.12.2013 № 217, аналітичні параметри, які використовуються з метою кодування рахунків для зарахування надходжень та їх акумулювання, для операцій клієнтів за бюджетними коштами.

Так, SSS (3 знаки) – символ звітності, що відповідає коду класифікації доходів бюджету ЄСВ (рис. 1).

Символи рахунків для зарахування ЄСВ в органах ДПС

№ з/п

Символ «SSS» *

Розмір єдиного внеску

1

201

Єдиний внесок, нарахований роботодавцями на суми: заробітної плати; винагороди за договорами ЦПХ; допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами

2

202

Єдиний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців

3

203

Єдиний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів у системі загальнообов’язкового пенсійного страхування

4

204

Єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців, у т.ч. які обрали спрощену систему оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність

 

Рис. 1

Більше інформації читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.