вгору

Який документ може видати ФОП замість фіскального чека?

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон №265) реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО) та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) єдинниками-підприємцями, які відносяться відповідно до Податкового кодексу України до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

Разом з тим, п. 15 ст. 3 Закону № 265 визначено, що СГ, які здійснюють розрахункові операції за готівку та/або в безготівку (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця. Це необхідно для виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-ХІІ (далі – Закон №1023). Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену Законом № 1023, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

Отже, ФОП-єдинник, який має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, зобов’язаний надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

При ненаданні на вимогу покупця товарів (послуг) відповідного документа фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок, притягаються до відповідальності, передбаченої Законом №1023.

Про це проінформувало ГУ ДПС у Тернопільській області.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 21 Закону №1023 невидача документа, який підтверджує виконання договору, учасником якого є споживач, є порушенням права споживача. Однак прямої норми щодо відповідальності при такому порушенні у ст. 23 Закону № 1023 не визначено.

Нагадуємо нашим користувачам, що до 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування РРО/ПРРО для ФОП-єдинників 2 – 4 груп, але є умова – неперевищення 220 розмірів мінімальної зарплати (1320000 грн), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять ризикові види діяльності. Докладніше про це ми писали у матеріалі.