вгору

Президент підписав закон щодо відтермінування обов'язкового застосування РРО

09.12.2020

Президент підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» № 1017-ІХ (законопроєкт від 01.12.2020 № 4439-д), який Верховна Рада ухвалила 1 грудня 2020 року.

Змінено граничний розмір доходу єдинників

Закон визначає граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування суб’єктами спрощеної системи оподаткування відповідних груп платників єдиного податку, зважаючи на встановлені законом розміри мінімальної заробітної плати.

Так, згідно з текстом законопроєкту річний обсяг доходу встановлено у таких розмірах:

  • для 1 групи єдинників – 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (зараз – 1 млн грн). Тобто, у разі, якщо з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата буде 6000 грн, то граничний обсяг доходу для єдинників 1 групи становитиме 1002000 грн;
  • для 2 групи єдинників – 834 розміри мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (зараз 5 млн грн);
  • для 3 групи – 1167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (зараз 7 млн грн).

Відтерміновано обов’язкове застосування РРО (ПРРО)

До 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2 – 4 груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування. Докладно про це ми писали у нашому матеріалі.

Скасовано кeшбек

Крім того, виключено норми щодо застосування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних санкцій.

Скасовано деякі штрафні санкції

Закон скасовує штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів у РРО (ПРРО).

До 1 січня 2022 року продовжено застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб’єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО (ПРРО) під час проведення розрахункових операцій.

Заборонено використовувати ПРРО при торгівлі пальним

Використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім розділу I цього Закону, який набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Зазначимо, що остаточний текст закону ще не опублікований. Коментар було зроблено на підставі тексту законопроєкту № 4439-д.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.