вгору

Якщо граничний розмір добових перевищений

Згідно з абз. 5 пп. «а» пп. 170.9.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до оподатковуваного доходу не включаються деякі витрати на відрядження, не підтверджені документально. Йдеться про витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження (у 2018 році – 372,30 грн.). Для відряджень за кордон неоподатковувана сума обмежується 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ.

До відома!

Постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 73 окремо визначено граничні норми добових для відрядження членів екіпажів суден/інших транспортних засобів або суми, що спрямовуються на харчування таких членів екіпажів замість добових, якщо такі судна (інші транспортні засоби):

  • провадять комерційну, промислову, науково-пошукову чи риболовецьку діяльність за межами територіальних вод України;
  • виконують міжнародні рейси для провадження навігаційної діяльності чи перевезення пасажирів або вантажів за плату за межами повітряного або митного кордону України;
  • використовуються для проведення аварійно-рятувальних та пошуково-рятувальних робіт за межами митного кордону або територіальних вод України.

Суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначаються постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 98.

Однак сума добових для таких категорій фізичних осіб не може перевищувати суму, встановлену п. 170.9 ПКУ.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу «118».

Отже, як зауважують податківці, різниця між фактичним розміром добових витрат на відрядження і граничною нормою таких витрат включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та відображається в податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою «118».

Аналогічну відповідь розміщено в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.02.

Зверніть увагу!

Сума добових визначається в разі відрядження:

  • у межах України та країн, в’їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи (дозволу на в’їзд), – згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами;
  • до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), – згідно з наказом про відрядження за наявності документальних доказів перебування особи у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

За відсутності зазначених відповідних підтвердних документів вся сума добових включається до оподатковуваного доходу платника податку. Це передбачено абз. 11–14 пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ.

Читайте також про нещодавні зміни до порядку відшкодування добових для держслужбовців та бюджетників у Блозі бухгалтера.