вгору

Якщо код пільги з моменту складання ПН змінився: що в РК?

У графі 9 розділу Б податкової накладної (далі – ПН) зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДПС станом на дату складання ПН. Це визначено п. 16 Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (далі – Порядок № 1307). 

Згідно з п. 21 Порядку № 1307 у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 Податкового кодексу України постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – РК ) за формою згідно з додатком 2 до ПН. 

Порядок складання РК та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для ПН, крім випадків, передбачених Порядком № 1307. 

Отже, якщо після складання ПН відбувається коригування сум податкових зобов’язань або відбувається виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, та при цьому змінюється код відповідної пільги з ПДВ, у РК зазначається код пільги згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджені ДПС станом на дату складання РК. 

Про це повідомило ГУ ДПС у Дніпропетровській області. 

До відома! Востаннє довідник податкових пільг змінювався станом на 30.01.2024 р. Докладно про це – тут.