вгору

Примусове вилучення майна в умовах воєнного стану: законопроект № 7605

ВРУ прийняла за основу із скороченним строком підготовки до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану (законопроект від 27.07.2022 № 7605).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що проектом Закону військовим адміністраціям на місцях надається право оперативного реагування і термінового внесення питань щодо підприємств оборонного значення недержавної форми власності до РНБО.

Більш докладно прокоментував даний законопроект Я. Железняк на своєму Телеграм-каналі. А саме, він зазначив, що даний законопроект стосується примусового вилучення обладнання, яке може використовуватись для цілей діяльності оборонно-промислового комплексу.

Таке вилучення здійснюється на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України за пропозицією, погодженою обласною військовою адміністрацією.

Компенсація відчуженого майна здійснюється за рахунок коштів державного бюджету (протягом 5 наступних бюджетних періодів).

Рухоме та нерухоме майно можуть бути передані в управління Національного агентства.

У разі прийняття цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.