вгору

Якщо не вистачає страхового стажу до пенсії

Щоб докупити страховий стаж для призначення пенсії фізособі необхідно звернутись із заявою до ДПС та укласти договір добровільної участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні.  

Необхідний стаж можна купити одноразово, сплативши всю суму ЄСВ за необхідний період, або ж укласти договір не менше ніж на рік і сплачувати внески поступово, набувати страховий стаж. 

У разі одноразової сплати сума ЄСВ за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт два. Це передбачено ч. 5 ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464). 

У 2023 р. така сума становить 2948 грн за місяць. Одноразова сплата ЄСВ здійснюється однією сумою за весь період, за який необхідно «докупити» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання.  

Якщо ж укладати договір добровільної участі строком не менше ніж на рік, щомісячна сума ЄСВ, яку необхідно сплачувати, не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2023 році це 1474 грн. 

Фахівці ГУ ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що докупити страховий стаж можна лише за ті періоди, коли громадянин не був працевлаштованим чи зареєстрованим фізичною особою – підприємцем. А ті платники, які були застрахованими, але не сплачували ЄСВ в період дії пільги, страховий стаж за вищевказані періоди докупити не зможуть. 

Також право на добровільну сплату ЄСВ мають особи, які досягли 16-річного віку і не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями і не належать до платників ЄСВ та члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.  

До відома! Порядок укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування врегульовано ст. 10 Закону № 2464 та розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (далі – Інструкція № 449). 

Для укладення договору про участь у системі добровільного страхування, громадянам потрібно подати до органів ДПС за місцем проживання: 

  • заяву за встановленою формою (додаток 3 до Інструкції № 449); 
  • копію трудової книжки (за наявності); 
  • виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5); 
  • копію документа, що посвідчує особу.  

Члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві. 

Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування наведено у додатку 4, а Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) –у додатку 5 до Інструкції № 449, у редакції наказу Мінфіну від 08.02.2023 р. № 71. 

Також читайте на цю тему Скільки коштує страховий стаж – 2022