вгору

Якщо у коді пільги у ПН допущено помилку: як виправити?

Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (далі – Порядок № 1307). 

Відповідно до пп. 7 п. 16 Порядку № 1307 код пільги зазначається у графі 9 податкової накладної (далі – ПН), яка заповнюється у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ. 

Код відповідної пільги з ПДВ зазначається згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДПС станом на дату складання ПН. 

У разі здійснення коригування сум податкових зобовʼязань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не повʼязаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 Податкового кодексу України постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі ‒ РК) за формою згідно з додатком 2 до ПН (п. 21 Порядку № 1307). 

У разі складання РК з метою виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не повʼязаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у РК зазначаються виправлені дані. 

Коригування графи 9 «Код пільги» табличної частини розділу Б податкової накладної, у зв’язку з виправленням помилок (зазначено невірний (помилковий) код пільги), допущених при складанні ПН, не повʼязаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, здійснюється у такому порядку: 

  • показники рядка ПН, що коригується, зазначаються із знаком «‒» окремо в кожній графі; 
  • додається новий рядок з виправленими показниками, якому присвоюється новий черговий порядковий номер, що не зазначався в ПН. 

При цьому, рядку ПН, що коригується, зазначеному із знаком «‒», та новому рядку з виправленими показниками, що його замінює, присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 табличної частини розділу Б розрахунку коригування, та наводиться код причини коригування «104» (рис. 1). 

Рис. 1 

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.15.