вгору

Яку інформацію зазначати у полях «Підприємство», «Територія», «Вид економічної діяльності», «Середня кількість працівників» фінзвітності при поданні її КУА?

Правові та організаційні основи діяльності інститутів спільного інвестування (далі - ІСІ) регулюються Законом України «Про інститути спільного інвестування» від 05.07.2012 р. № 5080  (далі - Закон № 5080).

Нагадаємо, що відповідно до ч. І ст. 43 Закону № 5080 бухгалтерський і податковий облік операцій та результатів діяльності зі спільного інвестування, які проводяться компанією з управління активами (далі - КУА) через пайовий фонд, здійснюється КУА окремо від обліку операцій та результатів її господарської діяльності й обліку операцій і результатів діяльності інших ІСІ, активи яких перебувають у її управлінні.

Пунктом 1 розд. I Положення про особливості бухгалтерського обліку операцій інститутів спільного інвестування, затвердженого рішенням НКЦПФР від 26.11.2013 р. № 2669, визначено, що бухгалтерський облік діяльності ІСІ здійснюється відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV Міжнародних стандартів фінансової звітності (далі - МСФЗ).

При складанні фінансової звітності за МСФЗ, використовуються форми фінзвітності визначені Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. № 73.

Враховуючи положення п. 46.2 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією з податку на прибуток підприємств (далі - Декларація) квартальну або річну фінзвітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Важливо! Фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) є додатком до Декларації та її невід’ємною частиною.

У разі якщо КУА здійснює управління активами кількох ІСІ, то Декларація разом з фінансовою звітністю складається та подається КУА окремо по кожному ІСІ, активи яких перебувають у її управлінні.

КУА при заповненні фінансової звітності по результатам діяльності кожного ІСІ зазначає:

  • у полі «Підприємство» - найменування КУА та додатково найменування ІСІ. При цьому код «за ЄДРПОУ» зазначається КУА;
  • у полі «Територія» - місцезнаходження КУА згідно з реєстраційними документами та код «за КАТОТТГ» відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад;
  • у полі «Організаційно-правова форма господарювання» зазначається назва та код «за КОПФГ» організаційно-правової форми господарювання КУА відповідно до реєстраційних документів. Державний класифікатор України «Класифікація організаційно-правових форм господарювання» (ДК 002:2004) затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.05.2004 № 97;
  • у полі «Вид економічної діяльності» відображається код основного виду економічної діяльності КУА, відповідно до реєстраційних документів. Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності» (ДК 009:2010) затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 457;
  • у полі «Середня кількість працівників» - середня кількість працівників КУА протягом звітного періоду, яка визначається в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики.

Таке роз'яснення надано Інформаційно-довідковим ресурсом “ЗІР”, категорія 102.20.02.

Нагадаємо, що в програмі M.E.Doc є відповідний модуль "Фінансова звітність за МСФЗ (формат іХBRL)". Даний модуль призначений для підприємств, які складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ). Модуль надає можливість формувати фінзвітність за МСФЗ на основі таксономії разом із звітом аудитора в єдиному електронному форматі, визначеному Мінфіном.