вгору

Яку податкову звітність подає благодійник – фізособа?

Триває війна в Україні і питання щодо волонтерства на сьогодні все також актуальні. 

Нагадаємо, що правила щодо оподаткування доходу волонтерів визначено у пп.165.1.54 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Щодо оподаткування волонтера 

Зокрема, до доходу фізособи податку не включається сума (вартість) благодійної допомоги, отриманої благодійниками – фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у підпунктах «а» та «в» пп. 165.1.54 ПКУ. 

Це стосується благодійної допомоги, отриманої зазначеними благодійниками – фізичними особами у таких звітних податкових роках: 

  • у звітному податковому році, що передує року внесення фізичної особи до Реєстру волонтерів; 
  • у звітному податковому році, в якому фізичну особу внесено до Реєстру волонтерів; 
  • у звітних податкових роках, наступних після року внесення фізичної особи до Реєстру волонтерів, але не пізніше 31 грудня року, наступного за роком, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації. 

Отже, якщо фізособа збирає кошти на волонтерство на особисту картку, то потрібно зареєструватись у Реєстрі волонтерів. В іншому випадку потрібно буде сплатити податки із зібраних коштів. 

Деталі щодо оподаткування волонтерів та реєстрації в Реєстрі волонтерів – тут і тут.  

Щодо податкової звітності волонтера 

Податківці ГУ ДПС в Івано-Франківській області інформують, що благодійник – фізична особа, яка внесена до Реєстру волонтерів, повинна подати до контролюючого органу Декларацію про майновий стан і доходи у разі, якщо на її банківський рахунок, призначений для здійснення благодійної діяльності, надходять кошти не від податкових агентів.