вгору

Юрособі на єдиному податку доведеться звітувати, навіть не отримавши доходів

У період карантину багато суб’єктів господарювання не працюють і, відповідно, не отримують дохід. Податківці ДПС у Тернопільській області відповіли на питання, чи потрібно у такому разі подавати декларацію платнику єдиного податку 3 групи – юрособі.

Згідно з абзацом 1 п. 49.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку 3 групи є календарний квартал (крім податкового періоду для податкової звітності з ПДВ). При цьому, податкова декларація платника єдиного податку 3 групи складається наростаючим підсумком (п. 296.7 ПКУ).

У податковій декларації юридичні особи – платники єдиного податку 3 групи відображають обсяг доходу, що оподаткований за відповідною ставкою (пп. 296.5.4 ПКУ).

Визначення доходу здійснюється для цілей оподаткування єдиним податком та для надання права суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування.

При перевищенні протягом календарного року обсягу доходу у розмірі 7 млн грн, суб’єкт господарювання зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення (пп. 298.2.3 ПКУ).

Тобто, щоквартальне відображення факту не перевищення встановленого обсягу доходу у податковій декларації є показником, який підлягає декларуванню суб’єктом господарювання як платником єдиного податку.

Таким чином, юридичні особи – платники єдиного податку 3 групи, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, мають знову задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку) за поточний звітний період.

Нагадуємо нашим користувачам, що декларації платника єдиного податку третьої групи - юридичні особи (ідентифікатор форми J0103507) зручно подати через M.E.Doc.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.