вгору

КМУ пропонує удосконалити порядок моніторингу ПН/РК, які подані на реєстрацію: проект Постанови

ДФС оприлюднила проект Постанови КМУ щодо внесення змін до Постанови КМУ від 21 лютого 2018 року № 117 (далі – Порядок №117).

Нагадаємо, що дана Постанова стосується затвердження порядків з питань зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі ПН.

Більш детально про це можна дізнатися з матеріалу у Блозі бухгалтера.

Що цього разу пропонується?

По-перше, це стосується автоматизованого моніторингу відповідності. Пропонується доповнити пп. 2 п. 3 Порядку № 117 таким умовами:

«обсяг постачання, зазначений платником податку в ПН/РК (крім розрахунків коригування, поданих на реєстрацію у місяці, іншому ніж місяць, в якому вони складені), зареєстрованих у Реєстрі в поточному місяці, з урахуванням поданої на реєстрацію в Реєстрі податкової накладної / розрахунку коригування, становить менше 500 тис. гривень за умови, що обсяг постачання товарів/послуг, зазначений в них у поточному місяці за операціями з одним отримувачем - платником податку, не перевищує 50 тис. гривень, сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, більше 20 тис. гривень, та керівник – посадова особа такого платника податку є особою, яка займає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) платників податку»;

Крім того, доповнити пункт 3 Порядку № 117 ще одним підпунктом, який передбачає, що «загальна сума сплаченого за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК, ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України) платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано ПН/РК на реєстрацію в Реєстрі, становить більше 400 тис. гривень».

По-друге, пункти 23 та 28 Порядку № 117 доповнити умовами, що стосуються відповідності платника податків критеріям ризиковості для прийняття рішень про реєстрацію ПН/РК в Єдиному реєстрі ПН або відмову в такій реєстрації.

По-третє, це стосується оскарження рішень про відмову у реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі ПН.

Відтак, п. 27 Порядку №117 доповнено таким змістом:

«Рішення комісії регіонального рівня про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі, про неврахування таблиці даних платника податку може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

Рішення комісії центрального рівня про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі, про неврахування таблиці даних платника податку може бути оскаржено у судовому порядку».

Постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Читайте у Блозі бухгалтера матеріали щодо змін у порядку блокування ПН та щодо зразку заповнення скарг.