вгору

Коли відобразити податкові зобов’язання з ПДВ у разі несвоєчасної реєстрації ПН?

Отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою та складає податкову накладну (далі – ПН) у порядку визначеному ст. 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яка є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (п. 208.2 ПКУ). Така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН).

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в ПН/РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано ПН / РК до таких ПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення (п. 198.6 ПКУ).

Отже, отримувач послуг у разі реєстрації ПН в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації повинен відобразити податкові зобов’язання з ПДВ у звітному періоді, в якому вони виникли (незалежно від факту складання ПН за такою операцією). А податковий кредит відображається в періоді реєстрації відповідної ПН в ЄРПН.

Дане роз’яснення було надано офісом ВПП ДФС.

Нагадаємо нашим користувачам, що ПН/РК за оновленою формою (F/J 1201010) можна заповнювати, подавати в електронному форматі за допомогою програми M.E.Doc та зареєструвати її в ЄРПН у встановлені терміни.

Стосовно граничних термінів реєстрації ПН/РК в ЄРПН, читайте матеріал у Блозі бухгалтера.

Докладніше про нову ПН/РК у запитаннях-відповідях та про особливості складання розрахунків коригування до податкової накладної з 01.12.2018 з прикладами заповнення у програмі M.E.Doc, читайте у Блозі бухгалтера.