вгору

Кому до 31 жовтня 2023 року потрібно нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ?

Податківці звертають увагу, що платники єдиного податку третьої групи, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ на період перебування на ЄП за ставкою 2% та яким з 01 серпня 2023 року автоматично відновлено права та обов’язки платників ПДВ, за товарами, необоротними активами, придбаними/виготовленими/ввезеними на митну територію України з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, які використані (поставлені, реалізовані) в період застосування особливостей оподаткування, зобов’язані не пізніше 31 жовтня 2023 року нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Нагадаємо, що згідно з п. 198.5 ПКУ платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з ПДВ (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 01 липня 2015 року, – у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ). 

З метою застосування п. 198.5 ПКУ податкові зобов’язання визначаються по товарах/послугах, необоротних активах: 

  • придбаних для використання в неоподатковуваних операціях – на дату їх придбання; 
  • придбаних для використання в оподатковуваних операціях, які починають використовуватися в неоподатковуваних операціях, – на дату початку їх фактичного використання, визначену в первинних документах. 

При цьому база оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на перше число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані), а в разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни, за товарами – виходячи з вартості їх придбання. 

Отже, за послугами, які були придбані з ПДВ до початку використання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2% та використані в період її застосування, після відновлення прав та обов’язків платників ПДВ, нараховуються податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ. 

Розяснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.06. 

Також про деякі особливості відновлення реєстрації платником ПДВ читайте тут.