вгору

Відновлення реєстрації платником ПДВ: деякі особливості

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 р. № 3219-IX, який набере чинності з 01.08.2023 р., автоматично відновлює права та обов’язки платника ПДВ при переході платника із спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну систему оподаткування. Зокрема, для тих суб’єктів господарювання у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено, визначаються правила оподаткування під час та після такого переходу й відновлення реєстрації платником ПДВ.  

Ситуація 1. Товари, необоротні активи придбані (ввезені, виготовлені) до початку використанння спрощенки з особливостями, а використані (поставлені, реалізовані) в період її застосування. Що з податковими зобов’язаннями (ПЗ)?  

Особливості визначення податкових зобов’язань (ПЗ) за  

п. 198.5 ПКУ 

Рішення 
Нарахування ПЗ за п. 198.5  ПЗ нараховуються протягом серпня – жовтня 2023 р., але не пізніше 31 жовтня 2023 р.  

Дата складання зведеної ПН 

ПН має бути складена будь-якою датою, що припадає на звітні (податкові) періоди серпень, вересень, жовтень 2023 р., але не пізніше 31.10.2023 р.  

Кількість зведених ПН 

Кількість зведених ПН не обмежена. 

Відображення ПЗ у звітності 

У податковій звітності за серпень/вересень/жовтень 2023 р. (залежно від того, у якому з цих періодів платником нараховано ПЗ та складено відповідну ПН). Жовтень 2023 р. є останнім звітним (податковим) періодом, у податковій звітності за який такі ПЗ можуть бути задекларовані. 

База оподаткування при нарахуванні ПЗ 

Базою оподаткування для нарахування таких ПЗ є:  

- за товарами, придбаними на митній території України, – вартість їх придбання;  

- за товарами, ввезеними на митну територію України, – митна вартість таких товарів згідно з відповідною митною декларацією; 

- за необоротними активами – балансова (залишкова) вартість, що склалася станом на 1 число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані). 

Ситуація 2. Товари, придбані у період використання спрощенки з особливостями. Чи може платник після відновлення реєстрації платником ПДВ включити до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у вартості товарів/послуг, необоротних активів? 

Ні, не може (за виключенням сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів на митну територію України у періоді, в якому платник використовував спрощену систему з особливостями). 

Ситуація 3. Товари та необоротні активи ввезені на митну територію в період використання спрощенки з особливостями. Що з податковим кредитом (ПК) за такі товари після відновлення реєстрації платником ПДВ? 

Питання щодо формування ПК 

Рішення 

Чи є можливість формування ПК та такими товарами, необоротними активами? 

Так. На суми ПДВ, сплачені при ввезенні таких товарів та необоротних активів на митну територію України (пп. 9-1.2.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). 

Останній звітний (податковий) період для віднесення сум до ПК 

Останній звітний (податковий) період для формування ПК за такими товарами та необоротними активами на підставі митних декларацій – жовтень 2023 р. (пп. 9-1.2.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). 

Товари, нематеріальні активи використані (поставлені, реалізовані) у період застосування спрощенки з особливостями: чи нараховуються ПЗ за п. 198.5 ПКУ? 

Так. нараховуються у тому ж звітному періоді, у якому платником включено до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені при їх ввезенні таких товарів / необоротних активів на митну територію України. 

Яка база оподаткування при нарахуванні таких ПЗ за п. 198.5 ПКУ? 

- за товарами – виходячи з їх митної вартості; 

- за необоротними активами – виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на 1 число місяця, протягом якого вони були використані (поставлені, реалізовані), а у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни. 

Більше роз’яснень – в Інформлисті № 4,2023

Про те, що Президент підписав закон про скасування єдиного податку за ставкою 2% та інших пільг, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.