вгору

Контроль та відповідальність за порушення законодавства про працю в умовах воєнного стану

Держпраці звертає увагу, що в умовах воєнного стану особливості здійснення державного контролю та притягнення до відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». 

Відповідно до ст. 16 зазначеного Закону у період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), не застосовуються. 

Таким чином, накладення штрафів за порушення законодавства про працю, передбачених ст. 265 КЗпП України, здійснюється у разі невиконання у встановлений строк приписів про усунення виявлених порушень законодавства, внесених за результатами проведеного позапланового заходу контролю. 

Довідково. Підставами для проведення заходів державного контролю в умовах воєнного стану є звернення працівника про порушення його трудових прав, доручення Прем’єр-міністра України та настання аварії, пожежі, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання. 

Питання, що підлягають перевірці в умовах воєнного стану: 

  1. додержання вимог законодавства про гігієну та охорону праці; 
  1. виявлення неоформлених трудових відносин та законність припинення трудових договорів; 
  1. додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». 

Про це повідомлено на сайті Управління інспекційної діяльності у Черкаській області Центрального міжрегіонального управління Держпраці.