вгору

Контролююча особа не подала звіт про КІК: чи оштрафують протягом воєнного стану?

Фізичні особи – контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про КІК до ДПС одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги». Це унормовано п. 39-2.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Відповідальність за неподання / несвоєчасне подання Звіту про КІК 

Неподання контролюючою особою Звіту про КІК – тягне за собою накладення штрафу в 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи (далі – ПМПО), встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (абз. перший п. 120.7 ПКУ). 

Так само, несвоєчасне подання контролюючою особою Звіту – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1 ПМПО, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання, але не більше 50 розмірів ПМПО, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (абз. другий п. 120.7 ПКУ). 

Зверніть увагу! Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податку від обов’язку подання Звіту про КІК та підтверджувальних документів, передбачених ст. 39-2 ПКУ (абз. шостий п. 120.7 ПКУ). 

Неподання Звіту про КІК протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати фінансових санкцій (штрафів), передбачених п. 120.7 ПКУ, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 5 розмірів ПМПО на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання звіту про КІК, але не більше 300 розмірів ПМПО, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (абз. сьомий п. 120.7 ПКУ). 

Тимчасове звільнення від штрафів 

Водночас, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» від 09.05.2024 р. № 3706-IX внесені зміни до підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, доповнивши його п. 72. Новою нормою передбачено, що тимчасово, з 1 січня 2022 р. та протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, до платників податків не застосовуються штрафні санкції за порушення, передбачені абз. першим – восьмим п. 120.7 ПКУ. 

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 103.29

Зауважимо, що незважаючи на прийняту норму про незастосування штрафів за неподання або несвоєчасне подання звітів про КІК до кінця воєнного стану, краще подати звіт про КІК своєчасно. Адже через шість місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, штрафні санкції будуть знову застосовуватись.  

Нагадуємо, що в М.E.Doc наявні форми Звіту про КІК для фізосіб з ідентифікатором форми: F0108601 – за скороченою формою та F0108701 – повною формою.  

Також читайте матеріал ТОП-10 помилок, які допускаються при заповненні Звіту про КІК