вгору

Кваліфікований електронний підпис та кваліфікована електронна печатка: особливості застосування

Нагадуємо нашим користувачам, що з 7 листопада 2018 року втрачає чинність Закон України від 22.05.2003 р. № 852-IV «Про електронний цифровий підпис» (далі – Закон № 852). З цієї дати починає діяти Закон України від 05.10.2017 р. № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155), який має забезпечити вільний обіг електронних довірчих послуг в Україні, а також можливості вільного їх надання надавачами, розташованими в інших державах, діяльність яких відповідає вимогам Закону № 2155.

Електронна взаємодія фізичних та юридичних осіб, яка потребує відправлення, отримання, використання та постійного зберігання за участю третіх осіб електронних даних, аналоги яких на паперових носіях повинні містити власноручний підпис відповідно до законодавства, а також обробка електронної інформації, володільцями якої є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, повинні здійснюватися з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Органи держвлади та місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, держреєстратори, нотаріуси та інші суб’єкти, уповноважені державою на здійснення функцій державного реєстратора, для засвідчення чинності відкритого ключа використовують лише кваліфікований сертифікат відкритого ключа, а для реалізації повноважень, спрямованих на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків фізичної або юридичної особи відповідно до закону, застосовують виключно засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

До відома! Порядок використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності, затверджений постановою КМУ від 19.09.2018 р. № 749. Цей порядок набере чинності одночасно з Законом № 2155, тобто 07.11.2018 р.

Правочини, що підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації у випадках, встановлених законом, вчиняються в електронній формі виключно із застосуванням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

За нормами Закону № 2155 кваліфікований електронний підпис та кваліфікована електронна печатка – це удосконалені електронний підпис та електронна печатка, які базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа та кваліфікованому сертифікаті електронної печатки.

Формування та видача кваліфікованого сертифіката відкритого ключа без ідентифікації особи, ідентифікаційні дані якої міститимуться у кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, не допускаються.

Ідентифікація фізичної особи, що звернулася за отриманням кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами. Ці документи унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо такої особи. Отже, отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т. ч. посвідченою нотаріально) з 07.11.2018 р. буде неможливо.

Під час перевірки цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи використовується інформація про юрособу, що міститься в ЄДР, та встановлюється, що обсяг її цивільної правоздатності та дієздатності є достатнім для формування та видачі кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

Відповідне роз’яснення надане Офісом великих платників ДФС.

Звертаємо увагу наших користувачів! ЕЦП та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, видані до набрання чинності Законом № 2155, використовуються користувачами та кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг та прирівнюються до кваліфікованого електронного підпису та кваліфікованого сертифіката електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше 07.11.2020 р. (п. 5 розд. VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2155).

Додатково читайте у Блозі бухгалтера:

7 листопада 2018 року набуває чинності Закон України «Про електронні довірчі послуги»;

Кабмін затвердив обов’язкові вимоги до Довірчого списку.