вгору

Мінфін розробив проєкт форми чека з торгівлі валютними цінностями

15.03.2021

На вебпорталі ДПС України оприлюднено проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13.

Проєктом наказу планується внести зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 року № 13 (далі – Положення). Передбачено, що форма та зміст розрахункових документів, а також порядок подання звітності, пов’язаної із застосуванням РРО/ПРРО при здійсненні торгівлі валютними цінностями, встановлюється Мінфіном за погодженням з НБУ.

Змінами, зокрема, пропонується викласти у новій редакції:

  • додаток 1 до Положення – Фіскальний касовий чек на товари (послуги). Форма № ФКЧ-1;
  • додаток 2 до Положення – Фіскальний касовий чек видачі коштів. Форма № ФКЧ-2.

Зокрема, чеки доповнено обов’язковим реквізитомцифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством) (рядок 9).

Також Положення пропонується доповнити новим розділом VІIІ «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі» та новим Додатком 7, у якому наведена форма фіскального касового чека за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі (Форма № ФКЧ-5).

Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі (далі – чек з торгівлі валютними цінностями) – розрахунковий документ/електронний розрахунковий документ, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій при проведенні операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Чек з торгівлі валютними цінностями має містити, зокрема, такі обов’язкові реквізити, як:

  • назва операції (купівля, продаж, обмін іноземної валюти, операція «сторно») (рядок 10);
  • назва і код прийнятої валюти (рядок 11);
  • сума прийнятої валюти (рядок 12);
  • курс (рядок 13);
  • назва і код валюти до видачі (рядок 14);
  • сума валюти до видачі (рядок 15);
  • сума комісійної винагороди (у разі наявності) (рядок 16);
  • дані про клієнта (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) фізичної особи) (рядок 17).

У разі прийняття цей наказ набирає чинності з 01.05.2021 року, крім окремих норм, які набирають чинності з 01.08.2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.