вгору

Набрали чинності зміни до ПКУ щодо відео- та кіновиробництва

З 13.08.2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва» від 21.07.2020 року № 821-IX (далі – Закон № 821).

Цей Закон здешевлює послуги з виробництва кіно- та відеоматеріалів для іноземних компаній.

Так, Законом звільнено від оподаткування ПДВ в Україні експорт послуг з виробництва та компонування відеофільмів, кінофільмів, анімаційних (мультиплікаційних) фільмів, телевізійних програм, рекламних роликів, фото-рекламних матеріалів, комп’ютерної графіки.

Відповідні зміни внесено до п. 186.3 Податкового кодексу України. Тепер місцем поставки вищезазначених послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання, або, у разі відсутності такого місця, – місце постійного чи переважного його проживання.

Крім того, Законом виключено дохід у вигляді субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, передбачених Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», з переліку оподатковуваних в Україні доходів нерезидентів (зміни до п. 141.4 ПКУ).

Мова йде про надання іноземному суб’єкту кінематографії державної субсидії для повернення частини його кваліфікованих витрат, здійснених при виробництві (створенні) фільму. Порядок надання та розміри державної субсидії встановлено Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» від 23.03.2017 року 1977-VIII.

Отже, з 13.08.2020 року послуги з виробництва кіно- та відеоматеріалів на замовлення нерезидента не оподатковуються ПДВ. Крім того, державна субсидія, яка надається іноземному суб’єкту кінематографії, не оподатковується податком з доходів нерезидента.

Медок, Блог бухгалтера