вгору

Набрали чинності зміни до порядку блокування ПН/РК

Постанова КМУ від 28.07.2021 р. №774 «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Постанова № 774) набрала чинності з дня її офіційного опублікування. Офіційне опублікування відбулось в «Урядовому кур'єрі» від 04.08.2021р. № 149. Про затвердження цієї постанови ми повідомляли тут.

Нагадуємо, що у п. 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165 (далі – Порядок № 1165), визначено, зокрема, ознаки безумовної реєстрації ПН/РК, за наявності яких реєстрація таких ПН/РК не підлягає зупиненню в ЄРПН.

Однією з таких безумовних ознак для здійснення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризику є значення показника D, який має бути більшим за 0,05. Показник D відповідає за загальне податкове навантаження і розраховується за формулою S/Т.

У зв’язку із внесеними змінами, показник Т визначається як загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за ставками, визначеними ст. 193 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зазначеними платником податку в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК.

Повязано це з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» від 17.12.2020 року № 1115-IX, яким внесено зміни до п. 193.1 ПКУ, зокрема щодо встановлення ставки ПДВ 14% на операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України окремих видів сільгосппродукції. Про підписання цього Закону Президентом ми повідомляли тут.