вгору

Найпоширеніші помилки в декларуванні екологічного податку – від ДФС

Офіс ВПП повідомив про деякі основні помилки при звітуванні платників з екологічного податку.

Так, з 01.01.2016 р. до ДПІ подається одна декларація з екологічного податку. У ній зазначається КОАТТУ за місцезнаходженням органу ДФС, до якого подається одна податкова декларація з необхідною кількістю додатків. Однак доволі часто платники подають декілька декларацій, замість декількох додатків до неї. Отже, в автоматичному режимі всім раніше поданим деклараціям присвоюється ознака «історія подання». Тому виникають випадки, коли платник визначив зобов’язання за певним КОАТТУ, а нараховані податкові зобов’язання в інтегрованій картці відсутні: в результаті цього виникає переплата.

До того ж, під час заповнення декларації платники екологічного податку не враховують, що з 01.01.2019 р. ставку за викиди двоокису вуглецю збільшено у 24,4 рази (замість 0,41 грн/т доведеться платити 10 грн/т).

  За викиди двоокису вуглецю обов’язково складається окремий додаток 1 до декларації, про що платники інколи забувають.

У додатках до декларації замість безпосереднього коду забруднюючої речовини зазначається код групи речовини (відходів), а це невірно.

Також доволі часто платниками у додатках до декларації зазначається код однієї забруднюючої речовини (відходів), а ставка іншої або заповнюється замість одного додатка інший.

Нагадуємо, що сьогодні, 09.08.2019 р., граничний термін подання податкової декларації за ІІ квартал поточного року. Граничний термін сплати  податкових зобов’язань з екологічного податку – 19 серпня 2019 р. відповідно. Докладніше про строки подання податкової звітності та строки сплати податків – у податковому календарі на серпень 2019 р.

До відома наших користувачів! Ідентифікатор декларації екоподатку – J(F)0302004 (додаток 1 Розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення J(F)0320104).

Додатково дізнайтесь з Блогу бухгалтера, чи повідомляти ДФС, якщо відсутні об’єкти обчислення екологічним податком.