вгору

Нарахування ЄСВ на зарплату працівника з інвалідність менше мінімальної: особливості

Нагадаємо нашим читачам, що відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464) платники ЄСВ – роботодавці нараховують ЄСВ на суми нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі.

ЄСВ для роботодавців встановлюється у розмірі 22 % до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ.

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

При нарахуванні зарплати фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру (тобто, з фактичного доходу).

Якщо зарплата працівника з інвалідністю менше мінімальної

Для працівників з інвалідністю встановлені інші ставки ЄСВ. Так, згідно з ст. 8 Закону № 2464 ставка ЄСВ на зарплату працівника з інвалідністю встановлюється:

  • у розмірі 8,41% – для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб - підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю;
  • у розмірі 5,3% – для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці;
  • у розмірі 5,5%для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці.

Якщо розмір заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, який працює у роботодавця, де застосовуються ставки 8,41%, 5,3% та 5,5%, не перевищує розміру мінімальної зарплати, то нарахування ЄСВ здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати такому працівнику.

Працівник надав копію довідки про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця

Навіть, якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі – МСЕК) про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування ЄСВ, виходячи із розміру мінімальної заробітної плати, не застосовується.

Роботодавець нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід:

  • до дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 22%;
  • з дати одержання довідки МСЕК – у розмірі 8,41%.

Відповідні роз’яснення розміщені на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 201.04.01.