вгору

Нова фінзвітність за МСФЗ – у тисячах гривень

Нагадуємо нашим читачам, що відповідно ч. 1 ст. 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV (далі – Закон № 996), підприємства, що становлять суспільний інтерес, ПАТ та деякі інші, починаючи зі звіту за 2020 рік, складають фінзвітність за міжнародними стандартами на підставі таксономії у форматі iXBRL.

Оприлюднення річної фінзвітності, зокрема, консолідованої, платниками податку на прибуток здійснюється разом зі звітом аудитора, який подається до ДПС. Відповідні зміни внесено до Податкового кодексу Законом України від 16.01.2020 р. № 466-ІХ. Докладніше про це ми писали у матеріалах, розміщених у Блозі бухгалтера.

Оприлюднення фінансової звітності разом з аудиторським висновком відповідно до Закону № 996 залежно від категорії підприємств має здійснюватися на власній вебсторінці до 30 квітня або до 1 червня.

Докладніше про це – у матеріалі.

До відома! Міжнародна фінзвітність, складена на основі таксономії у форматі iXBRL, подається до центру збору фінансової звітності на порталі СФЗ.

Звертаємо увагу, що нова фінансова звітність у форматі iXBRL подається у тисячах гривень.

Про звітування у тис. грн за МСФЗ зазначено у параграфі 53 Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 1 (МСБО 1) «Подання фінансової звітності».

Цією нормою передбачено, що суб’єкт господарювання часто робить фінансові звіти більш зрозумілими, подаючи інформацію в тисячах або мільйонах одиниць валюти подання. Це прийнятно, якщо він розкриває рівень округлення і не пропускає суттєву інформацію.

Інформацію щодо заокруглення показників необхідно зазначити у формі [110000] (рис. 1).

МСФЗ у тисячах гривень

Рис. 1

Принагідно нагадаємо, що звітування у тис. грн також вимагається НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», норми якого застосовуються до фінансової звітності усіх підприємств (крім банків та бюджетних установ), які складають фінансову звітність як за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, так і за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Про те, що фінзвітність за 2020 рік має подаватись за оновленими формами, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.