вгору

Хто і в який термін подає вперше фінансову звітність з аудиторським висновком?

Нагадаємо, що підприємства, установи та організації, незалежно від їх форми власності зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність. Дані вимоги визначені ч. 1 ст. 2 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 р. № 996-XIV (далі - Закон №996).

Підприємства, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства та деякі інші підприємства, починаючи зі звіту за 2020 рік, складають фінансову звітність за міжнародними стандартами на підставі таксономії у форматі iXBRL.

Важливо! Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ були внесені зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей. Докладніше про це ми писали у матеріалах, розміщених у Блозі бухгалтера.

Так, змінами передбачено, що платники податку на прибуток, які відповідно до Закону № 966 зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають податковому органу:

  • разом з податковою декларацією за відповідний річний податковий (звітний) період звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором;
  • річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним.

Зверніть увагу! У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 ПКУ для подання податкових декларацій (розрахунків).

Враховуючи зміни до п. 46.2 ПКУ і граничний термін подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) та фінансової звітності, вперше обов’язок подання річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним, застосовується в 2021 році за підсумками 2020 звітного року.

У разі якщо показники оприлюдненої разом з аудиторським звітом річної фінансової звітності зазнали змін порівняно з показниками звіту про фінансовий стан (баланс) та звіту про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіту про фінансові результати), що були подані разом з Декларацією за 2020 рік, та зазначені зміни вплинули на показники такої річної Декларації, платники податку подають уточнюючу Декларацію до річної Декларації за 2020 рік у строк не пізніше 10 червня 2021 року.

Звертаємо увагу, що п. 49.4 ПКУ відповідно до внесених Законом № 466 змін передбачає, що фінансова звітність, звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) подається, згідно з вимогами абз. першого та другого п. 46.2 ПКУ, в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Нагадаємо, фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються відповідно до абз. першим та другим п. 46.2 ПКУ, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств (ідентифікатор форми J0100118) та її невід’ємною частиною.

Оприлюднення фінансової звітності разом з аудиторським висновком відповідно до Закону №996 залежно від категорії підприємств має здійснюватися на власній вебсторінці до 30 квітня або до 1 червня.

Фінансова звітність, складена на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності у форматі iXBRL, подається до центру збору фінансової звітності на порталі СФЗ - https://portal.frs.gov.ua/.

В програмі M.E.Doc можна подавати не лише річну фінансову звітність, а також звітність за міжнародними стандартами (формат XBRL). Докладніше про це у розділі МСФЗ (XBRL) в Блозі бухгалтера.

Про нові правила звітування платниками податку на прибуток та неприбутківцями читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.