вгору

Нова форма ППР: мінімальне податкове зобов’язання фізосіб

Наказом Мінфіну від 25.08.2022 р. № 258 (далі – Наказ № 258) затверджено Зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204 (далі – Порядок).

Згідно зі змінами у випадках, зазначених у п. 1 розд. II Порядку, відповідний структурний підрозділ контролюючого органу складає податкове повідомлення-рішення (далі – ППР) за такими формами, зокрема:

«МПЗФ» – для платників податків – фізосіб, якщо відповідно до законодавства контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов’язання з позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів для фізосіб-власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства (новий додаток 31). Мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) визначається на підставі відповідного розрахунку.

Податкове повідомлення-рішення за формою «МПЗФ» надсилається (вручається) платнику податків у терміни, встановлені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) для визначення ДПС загального мінімального податкового зобов’язання фізособам-власникам, орендарям, користувачам на інших умовах (в т. ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь.

Сума нарахованого у цьому ППР грошового зобов’язання сплачується на єдиний рахунок. У разі несплати такого зобов’язання застосовується штраф та нараховується пеня у порядку і розмірах, передбачених ст. 124 та 129 ПКУ, виникає право податкової застави на майно платника податків і таке податкове зобов’язання буде визнано податковим боргом.

У разі незгоди із сумою податкового зобов’язання, визначеного у цьому ППР, зазначене податкове повідомлення-рішення може бути оскаржено в адміністративному порядку з дотриманням вимог ст. 56 ПКУ протягом 30 к. д., що настають за днем отримання платником податків ППР, або у судовому порядку.

До відома! Наказ планується до офіційного опублікування в Офіційному віснику України, 30.09.2022 р., № 76.

Наказ № 258 набирає чинності через 60 днів з дня його офіційного опублікування, тобто з 1 грудня 2022 р.

Нагадуємо нашим читачам, що розрахунок МПЗ здійснюється за ст. 38-1 ПКУ.

МПЗ визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік (п. 38-1.1.4 ПКУ).

МПЗ не визначається для (п. 38-1.2 ПКУ):

  • земельних ділянок, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні;
  • земель запасу;
  • невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду;
  • земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 01.01.2022 р. знаходилися у межах населених пунктів.