вгору

Нова редакція Положення про реєстр застрахованих осіб: що змінилось

Постановою Правління ПФУ від 27.03.2018 р. № 8-1 викладено в новій редакції Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затверджене постановою Правління ПФУ від 18.06.2014 р. № 10-1 (далі – Положення № 10-1).

Постанова набрала чинності з дня її офіційного опублікування (12.06.2018 р.).

Розглянемо основні зміни.

Так, згідно з оновленою редакцією Положення № 10-1 страхувальникам надається інформація із Реєстру застрахованих осіб про застрахованих осіб, які перебувають у трудових відносинах з цими страхувальниками, за період перебування особи у трудових відносинах із страхувальником, а також відомості про страховий стаж цих застрахованих осіб, необхідні для призначення соціальних виплат.

Нагадаємо, раніше, страхувальникам надавалась інформація про застрахованих осіб, які перебувають у трудових відносинах з цими страхувальниками, виключно за період перебування особи у трудових відносинах із страхувальником. Це призводило до необхідності працівникам особисто одержувати довідки від ПФУ для надання їх роботодавцям з метою підтвердження свого страхового стажу, наприклад у випадках, коли новоприйнятий працівник йде на лікарняний.

Тепер же роботодавець сам зможе отримувати довідки про трудовий стаж своїх працівників для призначення їм соціальних виплат за необхідний період, а не лише за період перебування таких працівників у трудових відносинах з цим роботодавцем.

Зверніть увагу! Отримати таку інформацію з Реєстру застрахованих осіб, роботодавець зможе за згодою застрахованих осіб (працівників).

І друга новина. У змінах до Положення зазначено, що застрахованій особі, яка виявила бажання одержувати інформацію про зміни відомостей облікової картки, ця інформація надається шляхом її надсилання на адресу електронної пошти користувача електронних послуг веб-порталу, в мобільний додаток, призначений для роботи на смартфоні, планшеті та іншому мобільному пристрої, та/або шляхом відправлення СМС-повідомлення.

Про запровадження нового онлайн-сервісу для громадян (смс-інформування) повідомив Пенсійний фонд України на своєму сайті. За допомогою смс-повідомлень Пенсійний фонд інформуватиме пенсіонерів про призначення та перерахунок пенсій, а працівників – про сплату за них єдиного соціального внеску та розмір їхнього страхового стажу.

Як самостійно налаштувати новий сервіс, дивіться в інструкції від ПФУ.

До відома! Для налаштування нового сервісу фізичній особі знадобиться електронний цифровий підпис (ЕЦП). Отримати ЕЦП можна у АЦСК «Україна». Як це зробити – дивіться тут.