вгору

Нові особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану

КМУ затвердив постанову «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 р. № 1178 (далі – Постанова № 1178).

Зараз, під час війни, потреба в ефективному та прозорому використанні кошті є, як ніколи, актуальною. Але не менш критичною стала швидкість процедур. Тож КМУ максимально адаптував процедури закупівель під нові реалії: скоротив строки тендерів, зняв зайві обмеження, але водночас забезпечив максимальну прозорість процедур і можливість захищати свої права на тендерах.

Що змінюється?

1. Відтепер основною процедурою в системі Prozorro є відкриті торги з особливостями. Завдяки скороченню строків провести повноцінний тендер у Prozorro замовники зможуть удвічі швидше, ніж раніше.

2. Уряд зняв цілу низку обмежень, які в нинішніх умовах часто призводили до переоголошення торгів або розривання договору. Так тендер може відбутися з пропозицією лише від одного учасника (а не двох, як раніше). Також відсутнє обмеження в 10% при піднятті ціни за одиницю в разі обґрунтованого коливання цін на ринку.

Водночас проведення відкритих торгів передбачатиме можливість оскарження умов та результату тендера в Антимонопольному Комітеті, тож у підприємців буде можливість захистити свої порушені права.

3. Запроваджено нові пороги для обов’язкового здійснення закупівель у Prozorro. Для закупівель товарів і послуг відкриті торги з особливостями необхідно буде проводити від 100 тис. грн, для послуг з поточного ремонту – 200 тис. грн, робіт – 1,5 млн грн.

4. Знімаються обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Тож замовники зможуть в необмеженій кількості купувати типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) за принципом e-магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. Такий крок значно зменшить адміністративне навантаження на закупівельників.

Водночас замовники матимуть широкий перелік підстав для укладання прямих договорів для задоволення нагальних та оборонних потреб. У такому випадку достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 тис. грн) у системі Prozorro. При цьому чутливу інформацію про місце постачання, чи місцезнаходження замовника та постачальника можна буде приховати.

5. Накладено заборону на купівлю товарів з рф та Білорусі, як і укладання контрактів з компаніями, які мають бенефіціарів із цих країн.

Нагадаємо, що 10 вересня набрав чинності Закон України “Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану” від 16.08.2022 р. № 2526-IX, який надав КМУ право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення.

Про це повідомлено на сторінці Prozorro у fb.

Більше про особливості, які перекривають та/або доповнюють норми Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі – Закон № 922), читайте на електронному майданчику Zakupki.ua.

Зокрема, там зазначено, що публічні закупівлі, розпочаті до 19.10.2022 р., мають завершуватись за правилами, чинними до початку дії Постанови № 1178, тобто без урахування особливостей, запроваджених даним урядовим актом. Таким чином, розпочаті раніше за Законом відкриті торги мають закінчитись у повній відповідності із нормами Закону № 922, поза нових особливостей.

Постанова №1178 набрала чинності 19.10.2022 р., після публікації в «Урядовому Кур’єрі».