вгору

Нові ознаки доходів – для форми № 1ДФ

Вже з 01.04.2020 р. Довідник ознак доходів доповнять новими ознаками. Наразі оприлюднений проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін у додаток до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку».

Нагадуємо нашим користувачам, що діючий Порядок затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Згідно з пояснювальною запискою Довідник доповнюється новими ознаками доходів, якими узагальнені ознаки розділяються на більш конкретизовані види доходів. Зокрема, види доходів з ознаки 106 будуть розподілені на:

  • ознаку 106«Надання земельної частки (паю)в лізинг, оренду або суборенду»;
  • ознаку 195«Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майновий паю в лізинг, оренду суборенду, емфітевзис»;
  • ознаку 196«Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної  ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду».

Також пропонується узагальнену ознаку 153«Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» розподілити на:

  • ознаку 153«Сума поворотної фінансової допомоги наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому»,
  • та на ознаку 197«Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку».

Сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення, страхових платежів (страхових виплат, премій), внесків на пенсійні вклади, сплачена за платника податку чи на його користь роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку з 01.04.2020 р. залишається за ознакою 125. Зверніть увагу! Внески за довгостроковим страхуванням життя прибрали з цієї ознаки.

Сума стипендії, у т. ч. нарахована суму її індексації, що виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту відображатиметься за ознакою 150. Раніше за цією ознакою відображалася лише стипендія, виплачена з бюджету.

При цьому проектом наказу не змінюється чинний Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Планується, що наказ набере чинності з 01.04.2020 р.

Про те, як правильно заповнити та подати ф. № 1ДФ, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc. Також приєднуйтесь до нашого Telegram-каналу.