вгору

Об’єднана звітність з ЄСВ з типом довідкова: особливості

Нагадуємо нашим читачам, що змінами до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI передбачено подання об’єднаної звітності з ЄСВ, ПДФО та військового збору зі звітності з I кварталу 2021 р. Про це ми повідомляли у матеріалі. Тобто, нову звітність слід подати не пізніше 11.05.2021 р.

На даних час роз’яснень контролюючих органів щодо заповнення нової об’єднаної звітності з ЄСВ досить небагато. Дуже багато питань зараз виникає у суб’єктів господарювання щодо її заповнення у майбутньому. Саме тому наші аналітики тримають «руку на пульсі» та стараються вчасно Вас інформувати щодо її заповнення.

Було впроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий». В цьому матеріалі ознайомимо Вас із роз’ясненнями щодо подання довідкового звіту, які надали фахівці ПФУ у листі від 22.01.2021 р. № 2800-050102-1/2832 та Мінфін у листі від 27.01.2021 р. № 11220-02-62/2362 (далі – Лист № 11220).

Податковий розрахунок з типом «Довідковий» – це розрахунок, який подається платником ЄСВ з типом «Звітний», у додатках якого є інформація відносно призначення пенсії застрахованим особам або матеріального забезпечення, страхових виплат.

У рядку 035 додатка 1 до Податкового розрахунку «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі – Д1) обирається необхідна позначка:

  • для призначення пенсії – у разі подання Д1 у складі Податкового розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» для призначення пенсії застрахованим особам. У цьому разі Д1 має містити відомості для призначення пенсії по застрахованій особі, які подаються за період до дати формування заяви на призначення пенсії;
  • для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат – у разі подання Д1 у складі Податкового розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат застрахованим особам. Тоді Д1 має містити відомості для призначення інших соцвиплат по застрахованій особі.

Таким чином, Податковий розрахунок з типом «Довідковий» подається протягом звітного кварталу в разі призначення пенсії або інших соцвиплат застрахованій особі.

https://lh6.googleusercontent.com/L_H4O4STTOV_qMItfrXWQukCVRkm30R8CFHD1ofLifKyaxtnaa-op8kJJHBqOocW7yJ4KY7NC_mZ_y1FSaObCcUwBg5gXxp-0shV73oWOJjiXXjYl77odpeBpBjoypUNC9uRpuWO Під час подання Податкового розрахунку за звітний квартал до Податкового розрахунку та його складових необхідно включати відомості про нарахування ЄСВ щодо осіб, стосовно яких раніше було надано податковий розрахунок типу «Довідковий».

ПФУ у своєму листі зазначив: при виникненні питань щодо подання об’єднаної звітності, платникам слід звертатися до ДПС.

Зверніть увагу! Подати довідкову звітність можна лише на папері. Про появу електронної форми звіту ми обов’язково повідомимо.

ФСС також висловився щодо подання довідкової звітності з ЄСВ та можливості отримати страхові виплати. Фахівці ФСС повідомили, що відповідно до Листа № 11220 Розрахунок та додатки до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» подаються роботодавцем у разі необхідності призначення застрахованим особам поза межами звітного щоквартального періоду пенсій, матеріального забезпечення або страхових виплат. Така звітність подається виключно по тим особам, яким необхідно призначити виплати.

Також фахівці ФСС нагадали про особливості про особливості надання матеріального забезпечення у зв’язку із законодавчими змінами. Зокрема, в частині змін у сплаті ЄСВ підприємцями, самозайнятими особами та членами фермерських господарств.

Вони повідомили, що ці категорії осіб звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо за основним місцем роботи ЄСВ за них було сплачено роботодавцем. Крім того, самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони провадять незалежну профдіяльність як ФОП. Зверніть увагу! Якщо зазначені категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, мають інвалідність, досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію чи соцдопомогу, вони можуть бути платниками ЄСВ виключно на добровільних умовах.

Отже, право на отримання матеріального забезпечення від ФССУ для цих осіб має особливості, оскільки застрахованою особою вважається особа, яка сплатила або за яку сплачено роботодавцем ЄСВ.

Якщо у місяці, в якому зазначені особи не сплачували ЄСВ, тобто не були застрахованими, вони захворіли, отримали невиробничу травму, або настав 30 тиждень вагітності, право на матеріальне забезпечення не набувається. Самозайняті особи, зареєстровані як ФОП, набувають право на матеріальне забезпечення лише як фізичні особи – підприємці. Особи, які отримують пенсію за вислугу років, набувають право на отримання матеріального забезпечення від ФСС за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та сплати ЄСВ.

При цьому, при обчисленні середньоденного доходу для розрахунку суми матеріального забезпечення від ФСС, періоди несплати ЄСВ не виключаються із розрахункового періоду. Водночас, допомога по вагітності та пологах для таких осіб незалежно від визначеного розміру середньоденного доходу не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку.