вгору

Об’єднану звітність з ЄСВ та ПДФО з 01.01.2022 р. планують зробити помісячною

Пенсійний фонд України повторно оприлюднив доопрацьований проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» (далі – Проєкт Закону). Про попередній законопроєкт ми повідомляли тут.

Проєкт Закону розроблено з метою забезпечення прав застрахованих осіб щодо своєчасного обчислення страхового стажу, призначення та отримання пенсійних виплат та інших виплат за соцстрахуванням у разі настання страхових випадків.

Законопроєктом передбачено зміну податкового періоду (з квартального на місячний) для подання платниками податків, у т. ч. податковими агентами, платниками ЄСВ, контролюючим органам податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Реалізація законопроєкту забезпечить щомісячне направлення ДПС до Пенсійного фонду відомостей про сплату ЄСВ в порядку обміну інформацією між цими органами та, відповідно, внесення таких відомостей до РЗО, що дозволить щомісяця обчислювати страховий стаж та призначати та отримувати пенсійні виплати та інші страхові виплати.

Для суб’єктів господарювання та інших податкових агентів, які подають Податковий розрахунок буде скасовано необхідність подання проміжних довідкових звітів для призначення пенсій, уникнення помилок при поданні звітності, що вкрай важливо.

Планується, що у разі прийняття, цей Закон набере чинності з 01.01.2022 р.