вгору

Одноразова карантинна допомога ФОП та роботодавцям: є проєкт Порядку

СПО об’єднань профспілок оприлюднило для обговорення проєкт постанови КМУ «Деякі питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів».

До відома! Проєкт постанови розроблено відповідно до Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1071-IX (далі – Закон № 1071), який 08.12.2020 р. підписано Президентом. Докладніше про законопроєкт та про те, хто не зможе отримати таку допомогу, ми повідомляли у матеріалі.

Нагадуємо нашим читачам, що йдеться про 8 тис. грн. одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам.

Проєктом постанови передбачено затвердження Порядку звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів (далі – проєкт Порядку).

Кому може бути надана одноразова допомога?

Проєктом Порядку визначено, що одноразова матеріальна допомога надається:

  • застрахованим особам, які є найманими працівниками СГ, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених з метою запобігання поширенню коронавірусу (далі – обмежувальні протиепідемічні заходи);
  • ФОПам, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, та яка відповідає Переліку основних видів економічної діяльності, затвердженого постановою Кабміну. Звертаємо увагу, що наразі такий Перелік не визначено.

Куди звертатися за виплатою допомоги та з якими документами?

За проєктом Порядку виплата одноразової допомоги здійснюється на підставі заяви про надання такої допомоги (додаток 1 до проєкту Порядку), поданої застрахованою особою до 21.12.2020 р. включно. Ідентифікація застрахованої особи здійснюється шляхом використання КЕП, електронної системи ідентифікації Bank ID чи іншого засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника, в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Портал Дія», у т. ч. з використанням мобільного додатка «Дія».

У заяві зазначається:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи, її дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  • адресу місця проживання;
  • підтвердження відповідності застрахованої особи критеріям, передбаченим ч. ч. першою та другою ст. 2 Закону № 1071, що здійснюється шляхом проставлення відповідної позначки заявником;
  • номер банківського рахунка для виплати одноразової матеріальної допомоги – за стандартом IBAN.

Список на виплату одноразової матеріальної допомоги формується Мінцифри та передається Пенсійному фонду не пізніше наступного робочого дня після дня подання заяви застрахованою особою.

Пенсійний фонд узагальнює списки та не пізніше 23.12.2020 р. передає Мінсоцполітики заявку на перерахування коштів для виплати одноразової матеріальної допомоги.

Кошти для виплати одноразової матеріальної допомоги перераховуються Мінсоцполітики на окремий рахунок ПФУ, відкритий в АТ «Ощадбанк». А її виплата проводиться АТ «Ощадбанк» через банківський рахунок (за стандартом IBAN) в банку, що зазначається в заяві застрахованої особи.

 Пенсійний фонд здійснює перерахування коштів за списками в межах сум, що надійшли від Мінсоцполітики, не пізніше наступного операційного дня після їх надходження.