вгору

Офіційна електронна адреса юросіб та ФОП: законопроєкт № 3860-д

У ВРУ зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес (законопроєкт від 07.06.2021 р. 3860-д).

Нагадаємо, ще два законопроєкти про офіційну електронну адресу від 16.07.2020 № 3861 та від 03.08.2020 3860-1 знаходяться на розгляді у ВРУ. Докладніше про них ми писали раніше.

Згідно з пояснювальною запискою основною метою прийняття доопрацьованого законопроєкту № 3860-д є створення сприятливих умов для електронного листування суду з учасниками судового процесу шляхом введення обов’язкової адреси офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ для суб’єктів господарювання: юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та надання можливості іншим учасникам за їх бажанням отримувати документи від суду на власну електронну пошту.

Документи, листи та/або повідомлення, надіслані на адресу офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ, якщо такий порядок повідомлення передбачений законодавством, вважатимуться такими, що надіслані офіційно та не потребуватимуть додаткового документального підтвердження їх направлення.

Законопроєктом перебачено, що юридичні особи (у тому числі державні органи та органи місцевого самоврядування) та фізичні особи – підприємці в обов’язковому порядку упродовж шести місяців з дня набрання чинності цим законом зобов’язані подати державному реєстратору відомості про свою адресу офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ.

Планується, що цей Закон набере чинності з наступного дня після його офіційного опублікування.