вгору

Оновлена форма декларації з податку на прибуток: коли подавати

ДПС України інформує, що 15 березня 2022 року набрав чинності наказ Мінфіну від 10.02.2022 року № 58 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів» (далі – Наказ № 58).

Цей наказ виданий з метою реалізації положень Закону України від 30.11.2021 року № 1914-IX, які набрали чинності 1 січня 2022 року. Докладніше про цей Закон читайте у наших матеріалах:

Зверніть увагу, що декларацію з податку на прибуток за оновленою формою (з урахуванням змін внесених Наказом № 58) платники податків повинні подавати, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2022 року.

Які зміни передбачені Наказом № 58?

1. Форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) доповнено новим рядком 06.2МПЗ «Податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання» та відповідно новим додатком МПЗ, в якому платниками податку – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, здійснюватиметься розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання та різниці між сумою такого зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. У заголовній частині Декларації також передбачено окрему особливу відмітку – «платника податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання».

Увага! Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання та заповнення додатку МПЗ має вперше здійснюватися за результатами звітного 2022 року.

2. У Декларації уточнено редакцію рядків 35 - 37 щодо доповнення їх посиланням на п. 57 підрозд. 4 розд.у ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яким запроваджено тимчасове, до 1 січня 2027 року звільнення від оподаткування прибутку сільськогосподарських товаровиробників, що здійснюють діяльність з розведення та вирощування свійської птиці (крім курей), перепелів та страусів, виробництва м’яса свійської птиці та реалізації власно виробленої (вирощеної) такої продукції (крім м’яса курей) за умови цільового використання вивільнених коштів.

3. Додаток РІ до Декларації доповнено новими рядками 4.1.22, 4.1.23, 4.2.24 та 4.2.25, в яких виробники електричної енергії за «зеленим» тарифом зможуть відобразити відповідні різниці щодо збільшення та зменшення фінансового результату до оподаткування на вартість поставленої електричної енергії, за яку такі виробники електричної енергії не отримали оплату на кінець звітного періоду (застосувати «касовий метод» визначення податкових зобов’язань). Ці різниці застосовуються тимчасово, в період з 1 січня 2022 року до 1 січня 2024 року.

4. Додаток РІ до Декларації також доповнено новим рядком 3.1.10.1, який передбачений для збільшення фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ на суму безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) пов’язаним особам, які були збитковими в минулому році.

Більш докладно про змінену форму Декларації читайте на сайті ДПСУ.