вгору

Операції з фінлізингу: зміни в оподаткуванні

Нагадаємо, що 29.12.2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу» від 20.12.2019 р. № 425-IX  (далі – Закон № 425).

Нормами Закону № 425, зокрема:

  • продовжено до 01.01.2023 р. тимчасову норму, встановлену п. 46 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ), щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання боржником товарів для цілей погашення його заборгованості перед кредиторами в процесі проведення процедури фінансової реструктуризації, а також поширено таке звільнення на операції з постачання товарів поручителем (майновим поручителем – заставодавцем, іпотекодавцем);
  • запроваджено до 01.01.2023 р. режим звільнення від оподаткування ПДВ для операції банків та інших фінустанов з постачання (продажу, відчуження в інший спосіб) товарів, що були отримані ними від боржників, поручителів (майнових поручителів – заставодавців, іпотекодавців) за операціями з постачання товарів, що звільнені від оподаткування згідно з п. 46 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. Звільнення від оподаткування операцій банків та інших фінустанов стосується тієї частини вартості товарів, за якою вони були набуті у власність у рахунок погашення зобов’язань за договором кредиту (позики);
  • продовжено до 01.01.2023 р. норму, встановлену п. 39 підрозд. 4 розд. XX ПКУ, щодо можливості коригування платником податку на прибуток фінрезультату до оподаткування на різниці щодо фінансової реструктуризації;
  • змінено редакцію п. 189.5 ПКУ, якою уточнено правила визначення бази оподаткування ПДВ за операціями з постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю за договором фінансового лізингу, у зв’язку з його невиконанням чи неналежним виконанням.

За новою редакцією п. 189.5 ПКУ при постачанні товарів, які були повернуті лізингоотримувачем лізингодавцю за договором фінлізингу, у зв’язку з його невиконанням чи неналежним виконанням (в т. ч. повернуті на підставі виконавчого напису нотаріуса), та при цьому лізингодавцем за операцією з повернення таких товарів до складу податкового кредиту не включалися суми ПДВ, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання таких товарів.

Також уточнено, що ціна придбання визначається як вартість товарів, за якою такі товари були повернуті лізингодавцю, а саме як первісна вартість товарів (об’єкта фінлізингу) за вирахуванням сплачених лізингових платежів у частині компенсації вартості об'єкта фінлізингу. У разі придбання товарів у платника податку ціна придбання визначається з урахуванням ПДВ.

При цьому, якщо за товарами, база оподаткування при постачанні яких визначалася як позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання, в майбутніх податкових періодах суми ПДВ за операцією з повернення таких товарів були включені до складу податкового кредиту лізингодавця, застосовуються положення п. 198.5 ПКУ.

 До внесення вказаних змін норми п. 189.5 встановлювали особливості визначення бази оподаткування ПДВ виключно для випадків постачання товарів за договорами фінлізингу, які були повернуті у зв’язку з невиконанням умов такого договору лізингоодержувачем, не зареєстрованим як платник ПДВ.

Про це повідомила ДПС у м. Києві.

Роз’ясненя від ДПС про оподаткування ПДВ операцій фінлізингу читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.