вгору

Опубліковано Закон №592: зміни з ЄСВ

02.06.2020 року було опубліковано Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13.05.2020 року № 592-IX. Він набирає чинності з 01.01.2021 року, крім п.5 р. I цього Закону, що набирає чинності з 03.06.2020 року (з дня, наступного за днем його опублікування).

Про проєкт закону ми писали раніше у матеріалі.

Закон, зокрема, передбачає звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб – підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе ЄСВ за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них, не менше мінімального розміру, – з 1 січня 2021 року.

Крім того, скасовується обов’язок фізичних осіб – підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір ЄСВ за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку). Ця норма також діє з 01.01.2021 року.

Водночас, вже з 03.06.2020 року діє норма, якою дозволено у разі припинення підприємницької діяльності ФОП та незалежниками списувати суму недоїмки з ЄСВ, а також штрафів і пені, нарахованих на такі суми, за період, починаючи з 2017 року, якщо у ці періоди не було отримано дохід.

Списанню підлягає несплачена недоїмка з ЄСВ за умови подання протягом 90 календарних днів:

а) ФОП (крім ФОП – платників єдиного опдатку), – державному реєстратору заяви про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу – звітності з ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності цим Законом. Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше;

б) особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника ЄСВ та звітності з ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності цим Законом, якщо така звітність не була подана раніше.

Також з 03.06.2020 року платники ЄСВ, якщо вони не є роботодавцями, звільняються від виконання обов’язків щодо подання звітності та сплати з ЄСВ на весь період їх незаконного позбавлення волі в районах проведення АТО та/або операції ООС за заявою члена сім’ї або платника ЄСВ, після його визволення та/або після закінчення його лікування (реабілітації), що підтверджується даними державного органу спецпризначення.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.