вгору

Опубліковано закон щодо вдосконалення адміністрування податків (законопроєкт №1209-1)

26.02.2020 року опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 № 465-IX (законопроєкт від 19.09.2019 №1209-1).

Нагадаємо, що відповідно до закону передбачено внесення змін до ряду законодавчих актів. Зокрема, до:

  • Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині приведення у відповідність до діючого законодавства назв центральних органів виконавчої влади, що здійснюють адміністрування ЄСВ, уточнення порядку направлення вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ, внесення змін до розміру штрафних санкцій;
  • Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального». Зокрема, змінами встановлено, що виробництво та торгівля рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються за наявності відповідної ліцензії;
  • Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Змінами відтерміновано строки подання звітності на підставі таксономії за МСФЗ на один рік. А саме, першим звітним періодом, за який підприємства, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти, подають фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2020 рік.

Крім того, закон передбачає узгодити питання розподілу повноважень між органами податкової та органами митної служби.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих норм, зокрема: щодо направлення вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ (набирають чинності з 01.07.2020 р.); щодо регулювання рідин для електронних сигарет (набирають чинності з 01.01.2021 р.).

Нагадаємо, що на підпису у Президента знаходиться законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві (від 30.08.2019 №1210), норми якого викликали багато спорів у діловій спільноті. На момент написання матеріалу він не підписаний.

Докладніше про дані законопроєкти ми писали у матеріалах: