вгору

Особливості надання лікарняних по догляду

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) до страхових виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності відноситься допомога по тимчасовій непрацездатності (лікарняні), включаючи догляд: 

  • за хворою дитиною; 
  • за хворим членом сім’ї; 
  • за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною; 
  • за дитиною віком до 14 років або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років на весь період надання реабілітаційної допомоги, за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за нею. 

Допомога по догляду надається за кошти Пенсійного фонду України починаючи з першого дня необхідності догляду, на підставі сформованого на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листка непрацездатності. 

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів. 

Якщо дитина потребує стаціонарного лікування, то допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за весь час її перебування у стаціонарі разом з хворою дитиною. В такому випадку період не обмежується 14 днями. 

Допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворим членом сім’ї (крім догляду за хворою дитиною віком до 14 років) надається застрахованій особі з першого дня, але не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім’ї та побутових обставин, – не більш як за сім календарних днів. 

Допомога по тимчасовій непрацездатності у разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, надається застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання в порядку та розмірах, встановлених цим Законом. 

При цьому, якщо хворіє не дитина, а особа, яка повинна доглядати за цією дитиною, то медичний висновок формується третій особі, яка буде доглядати за дитиною. 

Допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, яка доглядає за дитиною віком до 14 років або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, надається на весь період надання реабілітаційної допомоги, за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною. 

В даному випадку лікар санаторно-курортного закладу формує медичний висновок категорії «Догляд за хворою дитиною»: 

 – для осіб, у разі догляду за дитиною, постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи, для проходження санаторно-курортного лікування; 

– для осіб, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності показань про необхідність стороннього догляду під час лікування у санаторно-курортному закладі. 

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду обчислюється на загальних підставах і складає: 

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років; 

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від 3 до 5 років; 

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від 5 до 8 років; 

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад 8 років або за наявності пільг. 

Зокрема, якщо дитина є постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи, то одному з батьків або особі, яка їх замінює, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу за весь період хвороби. 

Зверніть увагу, що допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду, в тому числі за хворою дитиною віком до 14 років або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, за хворим членом сім’ї та у разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці. 

Також, допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду, не надається з підстав передбачених в ст. 16 Закону, зокрема, за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати. 

 надання допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду, лікарняні 

Розяснення розміщено на сайті ПФУ у Вінницькій області.