вгору

Особливості оподаткування ПДВ з 01.01.2021 року для операцій за ставкою 7%

Нагадаємо нашим читачам, що з 1 січня 2021 року запроваджена знижена ставка ПДВ у розмірі 7 % до операцій з надання послуг, перерахованих у абз. 4-7 пп. «в» п. 193.1 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ):

  • постачання послуг із показу (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем’єр, культурно-мистецьких заходів;
  • постачання послуг із показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проектів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їх територій та об’єктів відвідувачами;
  • постачання послуг із розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху;
  • постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010).

Знижена ставка ПДВ у розмірі 7% застосовується до операцій, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на період з 1 січня 2021 року. До таких операцій не встановлюється будь-яких обмежень чи обов’язку здійснення коригувань чи перерахунків сум податку, віднесених до податкового кредиту, незалежно від дати здійснення операцій з придбання товарів/послуг та дати їх використання в операціях з надання послуг, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7%.

Таким чином, у разі придбання із сплатою ПДВ за ставкою 20% товарів/послуг, що використовуються для надання послуг, перерахованих у абз. 4-7 пп. «в» п. 193.1 ПКУ, суми податкового кредиту формуються за загальновстановленими правилами, виходячи з сум податку, вказаних в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, та/або митних деклараціях, в терміни, визначені ПКУ.

Платникам податків, які здійснюють одночасне постачання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню ПДВ за ставками 20, 7 та/або 0%, та які звільняються від оподаткування, слід враховувати, що нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 або п. 199.1 ПКУ має здійснюватися виходячи із ставки податку, яка застосовувалася при придбанні таких товарів/послуг.

Так, наприклад, якщо товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ за ставкою у розмірі 20 %, призначені або починають використовуватися частково у звільнених від оподаткування ПДВ операціях, а частково в операціях, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7%, то у платника ПДВ виникає обов’язок щодо нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ, виходячи із ставки податку у розмірі 20%, оскільки саме за такою ставкою податку постачальник таких товарів/послуг визначав податкові зобов’язання з ПДВ, а покупець здійснював формування податкового кредиту.

Відповідно, якщо товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7%, призначені або починають використовуватися частково у звільнених від оподаткування ПДВ операціях, а частково в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою у розмірі 20%, то у платника ПДВ виникає обов’язок щодо нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ, виходячи із ставки податку у розмірі 7%, оскільки саме за такою ставкою податку постачальник таких товарів/послуг визначав податкові зобов’язання з ПДВ, а покупець здійснював формування податкового кредиту.

Якщо товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ за ставкою у розмірі 20%, призначені або починають використовуватися в операціях, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7%, то обов’язку щодо нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 або п. 199.1 ПКУ у платника ПДВ не виникає.

Аналогічні роз’яснення надані листом ДПС України від 15.01.2021 року № 1142/7/99-00-21-03-02-07.

Про це нагадало Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.