вгору

Особливості податкового адміністрування під час воєнного стану: Закон на підписі у Президента

До відома наших читачів, 10.05.2022 р. у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану за № 7360 (далі – Законопроект № 7360). Станом на 13.05.2021 р. закон прийнято в цілому та знаходиться на підписі у Президента.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонуються три основні зміни до Податкового кодексу України щодо відновлення:

  1. податкового обов’язку платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, в частині дотримання термінів реєстрації податкових накладних (далі - ПН) та розрахунків коригування (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), подання податкової звітності, сплати податків;
  2. камеральних та документальних перевірки податкової звітності;
  3. відшкодування сум ПДВ з бюджету (тобто, запрацює СЕА ПДВ).

https://lh6.googleusercontent.com/knd3qZzTfUpCfAfFMPbjOB4WcmhXEuwfMJF_mGoTpuglbxc3xLu_u2jQrmXF8fzfzj2srxhp0kkw6KKnwVd6HDw6MKt5ePKvGTWtSQAfbzVpyGYV7CXRvqCs3BdXlXCFCtZyMwPtHbq64QBFxw За текстом законопроекту у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у т. ч. звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання e-документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Якщо така можливість є, то такі платники податків звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» за умови:

  • реєстрації такими платниками ПН та РК в ЄРПН до 15.07.2022 р.; 
  • подання податкової звітності до 20.07.2022 року;
  • сплати податків та зборів у строк не пізніше 31.07.2022 р. 

При цьому платники ПДВ зобов’язані забезпечити у вищенаведені строки реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, граничний термін реєстрації яких припадає на періоди, зазначені в новому п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, та уточнити (привести у відповідність) податковий кредит, задекларований платниками на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН та/або РК, зареєстрованих в ЄРПН. 

І це далеко не всі зміни. 

Щодо митного оформлення

На період дії правового режиму воєнного стану, а також протягом 12-ти місяців після його припинення або скасування, але не пізніше 31.12.2023 р., митне оформлення з метою вільного обігу та першу державну реєстрацію в Україні транспортних засобів (далі – ТЗ) за кодами товарних позицій 8702, 8704 та 8705 згідно з УКТ ЗЕД, як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-3», а також за умови, що такі ТЗ ввозяться на митну територію України юрособами для власного використання та не можуть бути відчужені такими особами протягом 1095 днів з дня їх першої держреєстрації в Україні. Дія цього положення не поширюється на транспортні засоби, які походять або ввозяться з рф, Республіки Білорусь та тимчасово окупованих територій України.

Щодо набрання чинності Законом

Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону, крім змін до п.п. 69.2 та 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, які наберуть чинності з 02.02.2022 р.