вгору

Особливості сплати ЄСВ ФОП, які мають основне місце роботи

Нагадаємо нашим читачам, що з 1 січня 2021 року ФОП та особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Це визначено ч. 6 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі – Закон № 2464).

У зв’язку з цим ДПС відповіла на питання щодо особливості сплати ЄСВ фізособами-підприємцями у таких випадках та відображення ЄСВ у звітності ФОП.

Щодо надання додаткових документів про сплату роботодавцем ЄСВ за ФОП

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі – Закон № 2464) з метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати ЄСВ податковим органам надається доступ до персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески.

Таким чином, ФОП або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не повинні повідомляти про факт сплати за них ЄСВ роботодавцем.

Щодо відображення у звітності ФОПа місяців, за які ЄСВ не був сплачений ФОПом за себе, оскільки був сплачений роботодавцем за основним місцем роботи

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464 платники ЄСВ зобов’язані подавати звітність про нарахування ЄСВ в розмірах, визначених відповідно до цього Закону, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки, встановлені Податковим кодексом України.

За місяці, за які роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску:

  • в електронному варіанті звітності ФОП поля залишають не заповненими;
  • у паперовому варіанті звітності ФОП проставляють прочерки.

Більше новин і корисних матеріалів – у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.