вгору

Особливості заповнення ПН на неплатника ПДВ – роз’яснює ДПС

Нагадаємо нашим користувачам, що з 01.03.2021 року діють нові форми податкової накладної (далі – ПН) та розрахунку коригування до неї (далі - РК). Докладніше про це ми писали у матеріалі.

Зазначимо, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник ПДВ зобов’язаний скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, КЕП уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) термін. Ці вимоги визначені п. 201.1 ПКУ.

Відповідно до п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (далі – Порядок № 1307) визначено, що при складанні ПН, особливості заповнення яких викладені в пунктах 10 – 15 Порядку № 1307, у верхній лівій частині таких ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться позначка «X» та зазначається тип причини.

Так, у разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник ПДВ, та у разі складання ПН за щоденним підсумком операцій зазначається такі типи причин:

  • «02» – складена на постачання неплатнику податку;
  • «03» – складена на постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;
  • «07» – складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;
  • «11» – складена за щоденними підсумками операцій.

У разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник ПДВ, та у разі складання ПН за щоденним підсумком операцій у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник». В той же час, у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний ІПН «100000000000», при цьому рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється (абз. 1 п. 12 Порядку № 1307).

У разі здійснення операцій з вивезення товарів за межі митної території України у графі «Отримувач (покупець)» зазначається найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «300000000000», при цьому рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється (абз. 2 п. 12 Порядку № 1307).

Також абз. 4 п. 12 Порядку № 1307 визначено, що у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником податку, у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» відображається умовний ІПН «400000000000», а в рядку «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П.І.Б.). При цьому рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Про це нагадали ДПС у Дніпропетровській області.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.