вгору

Особливості заповнення таблиці 5 додатка 4 Звіту з ЄСВ

У багатьох користувачів виникають питання щодо заповнення колонок 12 та 15 таблиці 5 додатка 4 Звіту з ЄСВ (далі – Таблиця 5), тому ми спробуємо допомогти нашим користувачам, пояснивши деякі особливості щодо заповнення  зазначених колонок.

Нагадаємо, що зміни до форм та порядку заповнення Звіту з ЄСВ, у тому числі Таблиці 5, було внесено наказом Мінфіну від 15.05.2018 р. № 511.

Таблиця 5 містить, зокрема, такі реквізити:

  • колонка 12 «Професійна назва роботи»;
  • колонка 13 «Код ЗКППТР»;
  • колонка 14 «Код класифікатора професій»;
  • колонка 15 «Посада».

Для заповнення колонок 12 – 14 потрібно обрати інформацію із довідника «Класифікатор професій ДК 003:2010».

Зверніть увагу! У програмі M.E.Doc довідник «Класифікатор професій ДК 003: 2010» (далі – Довідник) реалізований згідно з довідником програмного забезпечення «Єдине вікно подання електронної звітності», яке контролює орган ДФС. При наведенні курсором у колонках 12 – 14 програма пропонує скористатись Довідником.

Колонка 15 «Посада» може бути заповнена як із Довідника, так і самостійно – для цього потрібно внести назву посади вручну. Інформація записується і зберігається.

При цьому, трапляються випадки, коли бухгалтери не можуть знайти необхідну назву професії (колонка 12) у Довіднику. Тоді радимо знайти найближчу за назвою та значенням професійну назву та вказати її у колонці 12, а в колонці 15 зазначити посаду, яка відповідає запису у трудовій книжці працівника.

Зауважимо, що ПФУ надавав роз’яснення, що посади в трудовій книжці повинні бути приведені у відповідність до Класифікатора професій. У разі якщо в Класифікаторі професій відсутня чітка назва посади, то можливе використання похідних слів при виписуванні назв посад і професій. Так, нормами Класифікатора професій, а саме Додатком В до нього, передбачено, що можливо використовувати похідні слова до базових професійних назв робіт.

Отже, на підприємствах записи про роботу вносять до трудових книжок працівників відповідно до професійних назв робіт, зазначених у додатках А (обов’язковий) і Б (довідковий) до Класифікатора. Ці додатки містять ідентичну інформацію та відрізняються лише тим, що у додатку А наводяться покажчики професійних назв робіт за класифікаційними угрупованнями, а у додатку Б – абетковий покажчик професійних назв робіт. Від назв, зазначених у додатках А і Б, можуть утворюватися похідні назви професій (професійних назв робіт, посад) доданням похідних слів (провідний, головний, молодший, змінний, гірничий та ін.), наведених у додатку В до Класифікатора.

Наприклад, посада вашого працівника згідно з трудовою книжкою – слюсар-електрик з обслуговування та ремонту електроустаткування (автомобільного). У Довіднику немає такої позиції, тому шукаємо схожу назву робіт – слюсар-електрик з обслуговування та ремонту електроустаткування (портового, суднового та ін.), код КП – 7241 та обираємо її. Програма автоматично заповнить колонку 12 (див. Рис.1). У колонці 15 вручну заповнюємо посаду відповідно до трудової книжки – слюсар-електрик з обслуговування та ремонту електроустаткування (автомобільного). Така посада зазначена у трудовій книжці працівника, як похідна від професії слюсаря-електрика за сферою діяльності (автомобільна сфера).

Рис. 1

Також похідні слова використовуються для такої посади, як наприклад – заступник головного бухгалтера. У Класифікаторі є професія (додаток А до Класифікатора) – головний бухгалтер (код КП 1231). За допомогою похідного слова – заступник (додаток В до Класифікатора) можна утворити назву професії заступник головного бухгалтера, яка записується у трудову книжку, а також зазначається у колонці 15 Таблиці 5. Водночас для заповнення колонки 12 Таблиці 5 можна обрати з Довідника назву професії – головний бухгалтер.

Дочекайтесь позитивну квитанцію про прийняття такого звіту.

Отже, як бачимо, заповнення Таблиці 5 тісно пов’язане з кадровою справою, а тому радимо залучати кадрову службу підприємства у разі виникнення таких ситуацій, коли ви не можете знайти необхідну назву професії у Довіднику для заповнення колонки 12 Таблиці 5.

Також про нюанси заповнення Таблиці 5 та як її подати у програмі M.E.Doc читайте у Блозі бухгалтера.