вгору

Отримали дотації з місцевого бюджету: що оподатковуємо?

ДФС надала роз’яснення (лист ДФС від 08.06.2018 р. № 2545/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) щодо оподаткування дотацій, отриманих з місцевого бюджету. Слід виділити такі моменти в оподаткуванні.

Стосовно оподаткування ПДВ

Якщо кошти, що надійшли отримувачу як дотації з місцевого бюджету, не є компенсацією вартості постачання товарів/ послуг, податкове зобов’язання не визначається, тому що відсутній об’єкт оподаткування. При цьому одержувачем дотації може бути як зареєстрований платник ПДВ, так і не зареєстрований платник ПДВ.

У разі, якщо кошти (дотації) надійшли отримувачу в рахунок оплати вартості товарів/послуг, то об’єкт оподаткування виникає у зареєстрованого платника ПДВ на дату зарахування таких коштів на рахунок отримувача. При цьому отримувачем коштів є зареєстрований платник ПДВ, який повинен визначити податкові зобов’язання, скласти ПН та зареєструвати її в ЕРПН.

Якщо кошти (дотації) надійшли отримувачу (який не є зареєстрованим платником ПДВ) в рахунок оплати вартості товарів/послуг, операції з постачання яких оподатковуються ПДВ, то на дату зарахування коштів на рахунок такого отримувача податкові зобов’язання по ПДВ не визначаються, оскільки зобов’язання по нарахуванню та сплаті податкових зобов’язань по ПДВ виникають лише у зареєстрованих платників ПДВ.

 

Стосовно оподаткування податком на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ст. 134 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

При цьому в ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на суми цільового фінансування з бюджету. Операції з цільового фінансування з бюджету відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при визначенні фінансового результату до оподаткування.

Звертаємо увагу! Дане роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь з органами ДФС радимо звернутися до податкового органу за особистим роз’ясненням.