вгору

Отримання грошових вкладів: чи можна дистанційно, якщо йде війна?

У попередньому матеріалі ми підняли актуальне питання щодо повернення фізособою власного вкладу із збанкрутілого чи неплатоспроможного банку протягом дії воєнного стану. Наразі розберемось, чи можна все оформити дистанційно, оскільки не кожен клієнт наразі зможе дістатися банку? На яку суму повернення коштів саме зараз можна розраховувати?

За повідомленням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд), з 19.04.2022 р. вкладники неплатоспроможних банків дистанційно отримали вже близько 27 млн грн гарантованого відшкодування. Можливість дистанційних виплат без фізичного відвідування вкладниками відділень у цей період надавали 2 банки-агенти – державні ПАТ КБ «Приватбанк» та АБ «Укргазбанк». Це стало можливим завдяки рішенню, ухваленому виконавчою дирекцією Фонду 24.03.2022 р. Зміни в порядку відшкодування за вкладами набрали чинності 06.04.2022 р., після оприлюднення на сторінках офіційних видань. Першим банком-агентом, який почав виплату гарантованого відшкодування вкладникам віддалено, став ПАТ КБ «Приватбанк».

Тобто, Фонд удосконалив механізм виплати гарантованого відшкодування вкладникам банків, що ліквідуються, у період дії воєнного стану в Україні. Вкладникам-резидентам України надано можливість за бажанням отримати гарантовану суму без відвідування відділень банків-агентів Фонду. 

Що відомо?

Клієнти ПАТ КБ «Приватбанк» можуть віддалено отримати гарантовані виплати у цьому банку. Для дистанційного отримання гарантованої суми в АБ «Укргазбанку» не обов’язково бути його клієнтом.

Для цього вкладнику необхідно подати заявку на сайті АБ «Укргазбанку» (розділ «ЗАМОВИТИ КАРТКУ ТА ПРОЙТИ ВІДЕОВЕРИФІКАЦІЮ») та пройти відеоверифікацію. Заявнику буде відкритий рахунок у банку, на який буде зарахована гарантована сума.

Інші банки-агенти також наразі здійснюють налаштування своїх систем для здійснення виплат онлайн.

Яку суму виплат гарантує Фонд, зокрема, протягом дії воєнного стану?

Наразі гарантії Фонду поширюються на вклади в усіх діючих банках України. Перелік банків – учасників Фонду – тут.

Кожному вкладнику Фонд гарантує відшкодування коштів, які були залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах:

  • договору банківського рахунку;
  • договору банківського вкладу (депозиту).

При цьому йдеться про готівкове, так і безготівкове залучення коштів.

Нагадаємо, що гарантується повернення вкладів як звичайних фізосіб, так і ФОП.

Кожному вкладнику в кожному банку України Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу (тобто, 100% вкладу), включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку. Такі норми чинні з 13.04.2022 р., дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб» від 01.04.2022 р. № 2180-IX (далі - Закон № 2180), протягом дії воєнного стану в Україні та 3-х місяців з дня його припинення чи скасування.

Виключення становлять виплати, які не відшкодовуються Фондом (визначені ч. 4 ст. 26 Закону № 4452).

Важливо! Ця норма поширюється на банки, рішення про віднесення до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії щодо яких були прийняті після 13.04.2022 р. протягом дії воєнного стану та трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Що далі?

Після завершення тримісячного періоду з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні Фонд гарантуватиме відшкодування коштів в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 600 тис. грн, незалежно від кількості рахунків в одному банку.

Нарахування відсотків за вкладами припиняється на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку. Якщо НБУ прийме рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку з підстав, визначених ч. другою ст. 77 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III (далі – Закон № 2121), – на кінець дня, що передує дню початку ліквідації банку.

Зверніть увагу, що Фонд гарантує відшкодування коштів за вкладом, який вкладник має в банку, що в подальшому реорганізувався шляхом перетворення, на тих самих умовах, що і до реорганізації.А вклади, передані перехідному банку, гарантуються Фондом на тих самих умовах, що існували до дня їх передачі.

Особлива увага – вкладників Ощаду!

До 12.10.2022 р., але не пізніше завершення тримісячного періоду з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні:

  • суми вкладів понад 600 тис. грн, що були залучені Ощадбанком до 13.04.2022 р.

та

  • кошти, залучені Ощадбанком на вклад до 13.04.2022 р., які Фондом не відшкодовуються, гарантуються державою.

Також, у зв’язку із набранням 13.04.2022 р. чинності Законом № 2180, вкладникам Ощадбанку, у яких термін дії договору банківського вкладу завершується після 13.04.2023 р., надана можливість достроково на їх вимогу отримати кошти за таким вкладом разом із відсотками, нарахованими за цим вкладом до дня, що передує його поверненню вкладникові.

Власникам іменних ощадних (депозитних) сертифікатів банку, які видані до 30.06.2021 р., кошти за ними відшкодовуються Фондом незалежно від дати прийняття НБУ рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку з підстав, визначених ч. другою ст. 77 Закону № 2121.