вгору

Отримання торгівельної виручки в готівковій формі у відділеннях небанківських фінустанов

16.08.2023

У попередньому матеріалі ми повідомили наших читачів про позицію ДПС щодо відправки товарів експедитором. 

У цій статті розглянемо питання щодо отримання торгівельної виручки в готівковій формі суб’єктами господарювання у відділеннях надавачів фінансових (платіжних) послуг. 

Податківці це питання роз’яснюють так: чинним законодавством не передбачено можливості видавати в готівковій формі суб’єктам господарювання саме торгівельну виручку у відділеннях надавачів фінансових (платіжних) послуг без попереднього зарахування її на поточні та/або платіжні рахунки платників податків. Видача коштів готівкою можлива лише щодо переказів, не пов’язаних з веденням господарської діяльності, або у випадку, якщо такою фінансовою установою або банком було відкрито платіжний або поточний рахунок такому суб’єкту господарювання і він отримує готівку, яка була попередньо зарахована на такий рахунок. 

Отже, сам факт можливості отримання торгівельної виручки в готівковій формі повинен бути узгоджений безпосередньо з надавачем фінансових послуг, за умови належного його інформування про отримання саме торгівельної виручки як суб’єкта господарювання, а не приватних переказів як фізична особа. 

Також ДПС додатково інформує, що консультації з приводу існування можливості, законності та правил отримання торгівельної виручки в готівковій формі у відділеннях конкретних небанківських фінансових установ необхідно уточнювати у Національного банку як регулятора ринку фінансових послуг в Україні, а не ДПС.