вгору

ПДВ в умовах воєнного стану

ДПС України повідомила, що у зв’язку з прийняттям Закону України від 03.03.2022 року № 2118-ІХ, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України платників податків звільнено від передбаченої відповідальності за дотримання термінів сплати податків і зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних (п.69.1 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Враховуючи те, що на сьогодні в умовах дії воєнного стану електронні сервіси ДПС працюють з певними обмеженнями та платники податку на додану вартість не мають можливості реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні та розрахунки коригування до них, у податковій звітності з ПДВ:

  • за звітний період лютий 2022 року – податкові зобов’язання та податковий кредит формуються на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (що були зареєстровані в ЄРПН до 24.02.2022) та наявних у платника первинних документів бухгалтерського обліку (по операціях, не підтверджених зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них);
  • за наступні звітні періоди в період дії воєнного стану – податкові зобов’язання та податковий кредит мають формуватися на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів.

Щодо відображення в податкових деклараціях з ПДВ сум податкових зобов’язань та податкового кредиту на підставі незареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та первинних документів

За наявності можливості, платники податку можуть відображати в таблиці 1.1 додатку 1 до податкової декларації з ПДВ відомості про суми ПДВ, включені до складу податкових зобов’язань за звітний (податковий) період, по незареєстрованих в ЄРПН податкових накладних/розрахунках коригування та по первинних (розрахункових) документах, на дату подання податкової декларації з ПДВ.

Суми податкового кредиту з ПДВ, сформовані на підставі даних первинних (розрахункових) документів, отриманих від постачальників товарів/послуг, повинні відображатися платниками ПДВ у таблиці 2.1, додатку 1 до податкової декларації з ПДВ, та одночасно покупець, за наявності можливості, включає до заяви про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування додатку 7 до податкової декларації з ПДВ (подання такої заяви не має наслідків притягнення до відповідальності).

Після завершення дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії воєнного стану.

Всі податкові зобов’язання та податковий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Щодо розрахунків з бюджетом по ПДВ

Сплата до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, що задекларовані платником в поданих податкових деклараціях з ПДВ, здійснюється платником шляхом поповнення електронного рахунку у СЕА ПДВ.

У подальшому, у терміни визначені ПКУ, ДПС на підставі поданих платниками податку податкових декларацій (уточнюючих розрахунків) будуть сформовані відповідні реєстри на перерахування сум податку до бюджету. Відповідно кошти, які платники податку зарахували на електронний рахунок у СЕА ПДВ, будуть враховані при обрахунку розміру реєстраційного ліміту.