вгору

Перереєстрація платника ПДВ у зв’язку зі зміною його найменування: що зазначати у ПН/РК?

Найменування юрособи вказується в її установчих документах і вноситься до Єдиного державного реєстру (далі – ЄДР). Це визначено ч. третьою ст. 90 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ).  

Згідно із ч. п’ятою ст. 90 ЦКУ юрособа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи. 

При цьому зміни до установчих документів юрособи (у т. ч. щодо найменування), які стосуються відомостей, включених до ЄДР, набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації. Юрособи та їх учасники не мають права посилатися на відсутність державної реєстрації таких змін у відносинах із третіми особами, які діяли з урахуванням цих змін (ч. п’ята ст. 89 ЦКУ). 

Порядок реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ регулюється ст. ст. 180184 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130 (далі – Положення № 1130). 

Особі, що реєструється як платник податку, присвоюється індивідуальний податковий номер, який використовується для сплати податку (п. 183.18 ПКУ). 

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ, код за ЄДРПОУ, податковий номер, який надають контролюючі органи, реєстраційний номер облікової картки платника податків, а також найменування – для юридичних осіб та прізвище, ім’я, по батькові – для фізосіб – підприємців є ідентифікаційними даними, які включаються в реєстр платників ПДВ (п. 2.2 розд. ІІ Положення № 1130). 

Індивідуальний податковий номер є єдиним для всього інформаційного простору України і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ (п. 1.6 розд. І Положення № 1130). 

У разі перетворення юрособи – платника ПДВ або зміни даних про платника податку, які стосуються податкового номера та/або найменування (П.І.Б.) платника податку і не пов’язані з ліквідацією або реорганізацією платника податку, а також встановлення розбіжностей чи помилок у записах реєстру платників податку проводиться перереєстрація платника податку (п. 183.15 ПКУ).  

Перереєстрація платника податку здійснюється з дотриманням правил та у строки, визначені ст. 183 ПКУ для реєстрації платників податку, шляхом внесення відповідного запису до реєстру платників податку. 

Для перереєстрації платник податку подає відповідно до п. 183.7 ПКУ заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку або виникли інші підстави для перереєстрації. 

Перереєстрація у зв’язку із зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові) платника податку, який включений до ЄДР, здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником податку на підставі відомостей з ЄДР. 

До дати перереєстрації платник ПДВ використовує попередні реквізити податкової реєстрації. Це передбачено п. 4.3 розд. IV Положення № 1130

Якщо зміни у даних платника ПДВ стосуються найменування юрособи і такі зміни не пов’язані з реорганізацією юрособи шляхом злиття, приєднання, поділу, а також у разі зміни П. І. Б. фізособи – підприємця при використанні попередніх реквізитів податкової реєстрації такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування (прізвище, ім’я, по батькові). 

Разом з цим, відповідно до абз. першого п. 201.1 ПКУ, на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін. 

Правила складання податкової накладної (у т. ч. заповнення її обов’язкових реквізитів) регулюються ст. 201 ПКУ та регламентуються Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (далі –  Порядок № 1307). 

Перелік обов’язкових реквізитів податкової накладної визначено п. 201.1 ПКУ. Відповідно до пп. «в», «й» п. 201.1 ПКУ такими реквізитами, зокрема є повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юрособи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – продавця товарів/послуг та індивідуальний податковий номер платника ПДВ. 

Водночас, згідно з п. 201.10 ПКУ податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. 

Помилки в реквізитах, визначених абз. 11 п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді. 

Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком № 1307 (п. 21 Порядку № 1307). 

Оскільки при перереєстрації платника у зв’язку із зміною найменування (прізвища, імені та по батькові) не змінюється індивідуальний податковий номер, то зазначені зміни не впливають на ідентифікацію платника, зазначеного у ПН, до якої складається розрахунок коригування. 

Отже, від дня внесення даних щодо нового найменування юрособи у ЄДР і до дня перереєстрації, здійсненої в порядку, затвердженому Положенням № 1130, у зв’язку із зміною найменування (прізвища, імені та по батькові), такий платник ПДВ при складанні ПН / РК до ПН повинен зазначати одночасно нове та попереднє найменування (прізвище, ім’я, по батькові). З дати перереєстрації тільки нове. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 101.15